Nume

Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Codăești (obște de călugări)

Egumen

Ieromonah Petroniu Scutaru

Date de contact

Nr. telefon: 0756620295

Hram

Sfinții Împărați Constantin și Elena“; „Sfântul Apostol Andrei”

Adresă/Localizare

Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este situat pe șoseaua națională ce leagă municipiile Vaslui și Iași, la intrarea în localitatea Codăești. 

Istoric

În anul 1993, la initiativa monahilor Andrei Pascaru și Haralambie Morărescu, ia ființă așezământul monahal de la Codăești. Lucrările de construcţie au fost coordonate de părintele arhimandrit Ștefan Gușă. Pe data de 2 iulie 1995, Episcopul Ioachim Mareș a sfințit prima biserică, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, precum și locul pentru biserica mare a schitului. Tot în această perioadă a fost amenajat și un corp de chilii.

Lucrările la biserica mare au fost finalizate în anul 2018, moment în care a fost sfințită, de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Descrierea principalelor edificii

Biserica este construită în stil ștefanian, pardosită cu marmură, pictura interioară fiind executată de pictorul Liviu Bumbu din Cluj-Napoca. Mobilierul, sculptat în lemn de stejar, și catapeteasma sunt opera sculptorului Ovidiu Tuca din Vânători-Neamț.

Obștea actuală

Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” aparține de Mănăstirea „Sfântul Ștefan cel Mare” – Movila lui Burcel, iar egumenul schitului este părintele ieromonah Petroniu Scutaru.

 

Extras din: Tinda Raiului - Mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului, Album tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Editura Horeb, 2020.