Astăzi, 7 iulie, Catedrala episcopală din Huși a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare, de ziua sfintei mari mucenițe Chiriachi, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.

Astăzi, 7 iulie, Catedrala episcopală din Huși a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare, de ziua sfintei mari mucenițe Chiriachi, ale cărei sfinte moaște (mâna stângă) ocrotesc, de mai bine de două secole, Episcopia Hușilor.

De duminică seara a fost oficiată slujba Privegherii în cinstea sfintei mucenițe, astăzi, de dimineață, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Deși este o zi de lucru, iar Sfânta Liturghie a început mai devreme, numeroși credincioși au ținut ca astăzi, de ziua Sfintei, să se întâlnească cu ea în rugăciune, în Sfânta Liturghie.

Preasfințitul Părinte Corneliu a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat principalele repere din viața sfintei, precum și curajul acesteia de a mărturisi credința creștină chiar cu prețul vieții.

Amintim că mâna dreaptă a sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din 1787, din timpul episcopului Iacov Stamati al Hușilor, fiind primită de la mănăstirea Marea Lavră din muntele Athos. Racla cu sfintele moaște se află așezată într-un baldachin, în partea stângă a naosului Catedralei, în fața tronului arhieresc, fiind permanent cercetată de credincioși.

Ultimele articole