De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ce poartă hramul sfântului din parohia Draxeni, protopopiatul Vaslui.

Încă de la primele ore ale dimineții, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de părintele paroh Vasile Macsim alături de foarte mulți credincioși, atât din parohia Draxeni, cât și din împrejurimi. Înainte de începerea slujbei a oferit bisericii Sfântul Antimis.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ignatie a vorbit despre personalitatea sfântului ierarh Nectarie care „întruchipează pe cel ce a fost cu adevărat un om de smerenie, care a păstorit cu adevărat poporul, asemeni Păstorului cel Bun din Evanghelie, care este pregătit să îsi dea viata pentru oile Sale”.

Potrivit Preasfinției Sale, „a iubi turma încredințată înseamnă să o cunoști, să ai o relație de apropiere, să ai grijă de sufletele lor, de mântuirea lor. Sfântul Nectarie întrupează modelul acesta de păstor bun.

Viața lui nu a fost una liniară, a avut parte de foarte multe încercări din partea confraților, cu toate acestea, el a suportat toate calomniile într-o stare de smerenie, asemeni lui Hristos pe cruce.

 A fi sfânt nu înseamnă ceva spectaculos, ci urmarea deplină a lui Hristos, să te identifici cu viața lui Hristos. Din biografia lui spirituală, cu toate că era un om foarte inteligent, avea foarte multă smerenie. Aceasta este adevărata probă pentru noi episcopii și preoții… adevărata smerenie, când primești dispreț și batjocură și rămâi în smerenie, cerând de la Hristos puterea răbdării”.

De asemenea Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat în cuvântul său importanța lucrării smereniei în viața creștinului: „Smerenia cea mai grea este când trebuie să te smerești față de cel mai mic decât tine ierarhic, căci dacă este mai mare decât tine, te mai smerești de formă, din duplicitate, si transformi smerenia falsă în servilism, într-o formă de lingușire. Ori tu, fiind mare, să te smerești în fața celui mai mic, asta înseamnă deja foarte mult; în afară de situațiile când cel mai mic profită, se folosește de aceasta, și atunci ai datoria, oriunde, să pui în activare fermitatea.

Ultimele articole