În după amiaza zilei de 10 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a sfințit noua casă praznicală, care cuprinde și o capelă mortuară, din parohia Bogești, protopopiatul Bârlad. Cu ocazia acestui eveniment a fost binecuvântat și monumentul ridicat în cinstea eroilor și s-a săvârșit  slujba parastasului.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele Eduard Nicușor Irimiea, consilier administrativ bisericesc, părintele Aurelian Ciprian Tacu, consilier al sectorului patrimoniu și construcții bisericești, părintele protopop Vasile Lăiu, precum și preoții din localitățile învecinate.

La momentul sfințirii monumentului, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că: Un monument ridicat în amintirea celor care s-au jertfit, au renunțat la ei înșiși, la familiile lor și la poziția socială pe care o ocupau, înseamnă un loc de permanentă aducere-aminte.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți ca, ori de câte ori vor trece pe lângă acest monument, să îndrepte un gând de rugăciune, pentru toți cei care și-au iubit foarte mult neamul și credința.

Noi trecem prin lumea aceasta, nefiind veșnici, însă un monument, oricât s-ar abate asupra lui vitregiile vremii, rămâne ca o mărturie, și peste sute de ani, a celor de astăzi, care s-au gândit să-i aducă în atenție pe eroii neamului românesc.

La final, Părintele Episcop i-a mulțumit părintelui paroh Silviu Marin pentru activitatea misionară deosebită, domnului Alexandru Perianu, care a contribuit financiar la ridicarea monumentului eroilor și tuturor credincioșilor care au sprijinit acest proiecte, care au fost binecuvântate astăzi.

Pentru zidirea și dotarea cu cele necesare a casei praznicale și a capelei mortuare, Părintele Episcop Ignatie a oferit diplome de vrednicie persoanelor implicate.

Ultimele articole