Duminică, 10 noiembrie 2019, în Parohia Gugești, comuna Boțești, județul Vaslui, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, au avut loc o serie de manifestări dedicate satului românesc, precum şi împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

În prima parte a zilei, la finalul Sfintei Liturghii, oficiată în biserica parohială „Sfântul Nicolae”, de un sobor de preoţi, protos fiind părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele paroh Dragoş Ionel Trofin, inspector eparhial, a înmânat plachete omagiale preoților care au slujit, în trecut, în Parohia Gugeşti, precum şi cadrelor didactice din localitate.

A urmat apoi, la Căminul Cultural din Gugeşti, Simpozionul dedicat satului românesc şi vernisarea expoziției de panouri fotografice denumită generic „Biserici demolate – Un deceniu întunecat 1977-1987”. 

Au susţinut prelegeri doamna dr. Anca-Beatrice Todireanu, președinta Asociației „România Culturală”, curatorul expoziţiei, care a prezentat un material despre bisericile și unitățile de cult desființate de regimul comunist în perioada 1977-1987; domnul academician Constantin Toma, fiul al satului Gugești, care a evocat, cu nostalgie, anii petrecuți în satul Gugești, evoluția localității şi legăturile pe care le-a stabilit cu sătenii; precum şi  prof. univ. dr. emerit Petru Ioan de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice, care a evocat mai multe personalități cu rădăcini în comuna Boțești şi în satul Gugești.

Sursa, foto credit: popaionel68.com

Ultimele articole