Sâmbătă, 30 iunie, a avut loc la Roșiești, judeţul Vaslui, simpozionul: „Mitropolitul Veniamin Costachi – 250 de ani de la naștere”, organizat de Consiliul Județean Vaslui, Biblioteca ”Nicolae Milescu Spataru”, Primăria Roșiești şi Parohia Roșiești, sub patronajul Episcopiei Hușilor.

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a fost prezent la  acest eveniment ce a debutat cu slujba Parastasului pentru Mitropolitul Veniamin, săvârșită la biserica din sat. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa, în cuvântul adresat celor prezenţi, a remarcat o parte din calităţile Mitropolitului Veniamin care au stat la baza alegerii sale ca Episcop:

„În Gramata de întronizare ca Episcop al Huşilor, semnată de părintele său duhovnicesc, Mitropolitul Iacov Stamati, erau subliniate trei calităţi ale Mitropolitului Veniamin Costachi, pomenit astăzi: el s-a impus în conştiinţa contemporanilor săi ca un om foarte smerit. Cel care îl întâlnea simţea că stă în faţa unui om bun, a unui om sfânt.

A doua calitate este legată de pregătirea intelectuală: Mitropolitul Veniamin a fost un om foarte bine pregătit, încât s-a impus în faţa contemporanilor săi ca un om care avea cea mai mare autoritate intelectuală.

A treia calitate surprinsă de documentul de numire ca Episcop al Huşilor este cea a unui om foarte îmbunătăţit. Aceasta înseamnă că el a trăit în bunătate şi îmbunătăţirea aceasta interioară a sufletului vine din foarte multă rugăciune. (...)

Mitropolitul Veniamin a fost o personalitate luminoasă şi un foarte mare cărturar. Era un om al cuvântului, al literelor, pasionat de acurateţea limbii române.”

A urmat apoi ceremonia dezvelirii și sfințirii plăcii comemorative amplasate sub bustul vrednicului de pomenire Mitropolitul Veniamin, monument aflat în curtea şcolii din localitate, instituţie care îi poartă şi numele.

De aici, Ierarhul Huşilor, împreună cu preoții, invitații și numeroşi participanţi, au plecat în procesiune către centrul satului unde a fost sfințită o Troiță și unde Corala „Fantasia” a prezentat un scurt program artistic.

Simpozionul propriu-zis s-a desfășurat în curtea Primăriei Roșiești pe o scenă special amenajată. Au luat cuvântul: Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, academicianul Valeriu Matei de la Chișinău, academicianul Ion Hadârcă, pr. prof. dr. Ion Vicovan – decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, prof. Cătălin Turliuc, prof. Elena Monu și prof. Costin Clit.

Comunicarea Părintelui Episcop Ignatie s-a intitulat: „Mitropolitul Veniamin Costachi – artizanul restaurării limbii române prin folosirea principiului „echivalenţei dinamice”.

Au fost prezenti printre alții, doamna Vicepremier Ana Birchall, domnul deputat Adrian Solomon, domul deputat Aurel Căciulă, domnul deputat Mihai Botez, doamna senator Gabriela Crețu, Președintele Consiliului Judeţean Iaşi, domnul Maricel Popa, Președintele Consiliului Judeţean Vaslui, domnul Dumitru Buzatu, primari din comunele învecinate și preoți din Roșiești și din parohiile din jur.

Cu această ocazie, domnul Maricel Popa, Președintele Consiliului Judeţean Iaşi, a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie medalia omagială a Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Ultimele articole