Încă din primele zile în care au început să intre în țară, prin Vama Albița, refugiați din Ucraina, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, Episcopia Hușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, a fost prezentă în vamă și la dispoziția tuturor celor marcați de drama războiului, a părăsirii locurilor natale și a despărțirii de familiile proprii.

Astfel, în perioada 27 februarie 2022 - 18 martie 2022, a fost amenajat, de către Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, sub coordonarea părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi, un Punct de Permanență în Vama Albița. Angajații și voluntarii Asociației, alături de preoți din cadrul Eparhiei și de mulți oameni de bine, au întâmpinat pe toți cei care au trecut frontiera, fugind din calea războiului.

Au fost primiți cu hrană caldă, cu alimente pentru drum, pături, produse de igienă, hrană pentru copii, medicamente, cartele de telefon, carburanți, s-au pus la dispoziție mijloace de transport, cazare și au beneficiat de translatori, de consiliere și orientare. Zi și noapte, organizați în schimburi, cei 125 de voluntari din Punctul de Permanență al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, din Vama Albița, i-au întâmpinat, cu  multă atenție și dragoste, pe refugiați.

Valoarea produselor alimentare oferite a fost de peste 513.800 lei, iar hrana caldă a valorat 49.500 lei.

La acestea s-au adăugat hrana pentru bebeluși, în valoare de 43.500 lei, produsele igienico-sanitare, de 39.913 lei, precum și pături, jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte de 45.720 lei.

În multe situații au fost oferite direct ajutoare financiare, totalul acestora fiind de 114.994 lei, și s-au achitat carburanți, s-a asigurat transportul sau asigurări pentru mașini și carte verde în valoare de 72.730 lei.

Au fost asigurate 90 de locuri de cazare, la mănăstirile din Eparhie, unde beneficiarii au primit și masă. Pe lângă acestea, pentru mai multe familii au fost plătite cazarea la diferite hoteluri și pensiuni din țară și s-au cumpărat inclusiv bilete de avion, în valoare de 31.798 lei.

Tot în această perioadă, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, au fost organizate 2 transporturi umanitare în Ucraina.

Primul transport, însumând 24 de tone de alimente neperisabile, a ajuns, în data de 3 martie 2022, la Ismail, pentru refugiați și pentru românii din acea zonă.

Al doilea transport a mers la Cernăuți, în data de 5 martie 2022, cu medicamente și produse de igienă, pături și 9 tone de alimente neperisabile. Valoarea ambelor transporturi a fost de 284.288 lei.

Până în prezent, peste 100 de persoane, în special vârstnici și copii, au beneficiat de serviciile medicale puse la dispoziție prin Ambulanța Asociației, prezentă în Vamă.

Alături de punctul de permanență din Vama Albița, reprezentanții Asociației „Filantropia Ortodoxă” a Episcopiei Hușilor au fost prezenți în punctul de permanență din tabăra de refugiați organizată la intrarea în municipiul Huși (zona Recea).

Mulțumim tuturor celor care împreună cu Episcopia Hușilor au fost solidari cu cei în necaz (Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, parohii din diaspora, parohiile din Episcopia noastră, oameni de afaceri și persoane particulare din Vaslui și din țară).