Marți, 5 iunie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bârlad, cu prilejul întrunirii preoților din protopopiatul Bârlad la conferința semestrială.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre vocația preotului și a creștinului, în general, de a fi vestitor și împlinitor fidel al voii lui Dumnezeu:
„Noi toți putem fi profeți sau proroci ai lui Dumnezeu, mai cu seamă noi, cei care suntem chemați la slujirea Lui: episcopii, preoții și diaconii, avem această chemare, de a deveni profeți într-o lume în care toți ignoră voia lui Dumnezeu și nu vor să o cunoască, nu vor să și-o asume. Dacă noi nu reușim să transmitem ce înseamnă voia lui Dumnezeu, să descoperim voia lui Dumnezeu lumii acesteia, care are atâta nevoie de echilibru, care are nevoie de direcție înspre Împărăția lui Dumnezeu, atunci suntem niște proroci falși. Devenim proroci falși atunci când există o neconcordanță, o discrepanță, o prăpastie enormă, între ceea ce învățăm și ceea ce facem noi ca preoți, ca episcopi. Putem avea o trăire mincinoasă, în sensul că noi putem să propovăduim despre iertare, în fața Altarului, dar să nu-l iertăm pe fratele nostru. Putem să vorbim despre dăruire, despre slujirea integrală a lui Hristos, când pe noi de fapt, ne interesează banii.”(…)
De asemenea, Preasfințitul Ignatie a atras atenția asupra faptelor de zi cu zi, care oglindesc adevărata atitudine interioară:
„Fiecare gând al tău, fiecare simțire a ta să fie brăzdată de prezența lui Dumnezeu. Și în felul acesta, tot ceea ce faci tu nu este altceva decât o exprimare a disponibilității tale pentru Dumnezeu. Cu alte cuvinte nu mai există timpul tău, ci există timpul lui Dumnezeu, în tot ceea ce faci tu. Noi vorbim despre slujirea aceasta, ca preoți, ca episcopi, și nouă ne este greu să-L slujim pe Dumnezeu, ne este greu să venim la Liturghie, ne este greu să ne rugăm puțin mai mult! (…) Acesta este un semn că nu-l iubești pe Dumnezeu, și ai o trăire mincinoasă în tot ceea ce faci tu. Cu alte cuvinte, ești ca unul dintre profeții aceștia mincinoși, falși, despre care vorbește Dumnezeu – Omul, Iisus Hristos, atât de minunat: „După roade îi veți cunoaște”. (…)
Domnul Hristos, în Evanghelia de astăzi, este Cel care ne trage acest semnal de alarmă că poți să fii ″un lup îmbrăcat în haine de oaie″. Este o imagine, o metaforă minunată, pe care numai Dumnezeu o poate folosi. Și dacă noi trăim în chip mincinos, și nu ne rugăm, nu facem bine, nu slujim dezinteresat, atunci devenim și noi toți: episcopii, preoții, niște lupi îmbrăcați în haine de oaie și-i ducem în eroare pe toți credincioșii noștri.”
Întâlnirea Ierarhului Hușilor cu preoții din protopopiatul Bârlad a continuat în sala de ședințe a Protopopiatului, unde a fost susținut referatul cu tema „Contribuţia slujitorilor bârlădeni, vasluieni şi huşeni la Marea Unire din 1 decembrie 1918” de către preotul Daniel Martin de la parohia Corodești. În partea a doua a conferinței au fost discutate mai multe aspecte de ordin pastoral și administrativ.