Miercuri, 24 aprilie 2024, s-au împlinit 15 ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcopul Ioachim Mareș al Hușilor. Cu acest prilej, la Catedrala Episcopală din Huși au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului celui de-al 50-lea Ierarh al Hușilor.
Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce, în 1949 regimul ateu comunist desființase Episcopia și îl asasinase pe ultimul ierarh, Grigorie Leu.
A păstorit la Huși până la trecerea sa la cele veșnice, în 24 aprilie 2009, identificându-se cu renașterea Episcopiei. A fost înmormântat, în data de 27 aprilie, în cripta episcopală de la demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului” din Bacău.
În memoria sa, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopia Hușilor a instituit programul de burse pentru elevi de liceu și studenți „Episcopul Ioachim Mareș”, ca omagiu adus moștenirii spirituale, culturale și edilitare lăsate tuturor credincioșilor din județul Vaslui.
De asemenea, Episcopia Hușilor a publicat în 2019, la Editura Horeb, volumul omagial: „Episcopul Ioachim Mareș, ctitor de biserici și promotor al culturii creștine”.
„Păstor misionar, iubitor de cultură şi de evlavie, episcopul Ioachim Mareş s-a înscris în şirul marilor săi înaintaşi: misionari, erudiţi, harnici şi înţelepţi, care prin viaţa şi activitatea lor au contribuit la devenirea istorică a scaunului episcopal de la Huşi, precum şi a Bisericii întregi”, îl caracteriza Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Preasfințitul Părinte Ignatie l-a numit pe Episcopul Ioachim Mareș „cel de-al doilea ctitor al Catedralei și reședinței episcopale din Huși, un om care s-a angajat, cu toată ființa sa, să restaureze adevărurile istorice despre această Episcopie, iubitor de cultură și foarte generos”.