Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huşi propune pentru anul școlar 2025-2026, două clase a IX-a de liceu și o clasă a V-a de gimnaziu, având specializarea franceză intensiv, după cum urmează:

- clasa a IX-a, profil teologic, specializarea Teologie ortodoxă (24 locuri);

- clasa a IX-a, profil umanist, specializarea Filologie (26 locuri);

- clasa a V-a, profil filologic, franceză intensiv (26 locuri), cu program de cursuri dimineața. 

Admiterea pentru clasa a IX-a profil teologic, specializarea Teologie ortodoxă, se face prin susținerea unor probe de aptitudini.

Admiterea pentru clasa a IX-a profil umanist, specializarea filologie se face computerizat, la fel ca la orice liceu teoretic.

Pentru clasa de Teologie ortodoxă, va avea loc în perioada 14-16.05.2025, sesiunea de înscriere la această specializare, urmând ca în perioada 19-23.05.2025 să se susțină probele de aptitudini (vizita medicală obligatorie, colocviu/proba orală, proba de verificare a cunoștințelor religioase). Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini se va face pe 26.05.2025. În data de 11.07.2025 va avea loc validarea de către comisia de admitere județeană a listei candidaților admiși la liceele/clasele la care s-au susținut probe de aptitudini și comunicarea rezultatelor în unitatea de învățământ liceal respectivă, prin tipărire din aplicația informatică centralizată, iar pe 14.07.2025 transmiterea de la liceele vocaționale a anexei la fișa de înscriere a candidaților care nu au fost admiși la clasele pentru care au susținut probe de aptitudini, pentru completarea opțiunilor în vederea participării la repartizarea computerizată.

Înscrierile se fac la serviciul secretariat al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși.

Dosarul de înscriere va cuprinde:

  • Cererea de înscriere;

  • Anexa la fișa de înscriere;

  • Certificatul de naștere – original/copie;

  • Fișa medicală în original însoțită de lista de vaccinuri;

  • Declarația din partea candidatului și a părinților acestuia, că au luat cunoștință de Regulamentul Intern al Unității Școlare și că sunt de acord să-l respecte;

  • Adeverința cu notele la Purtare și Religie din clasele V-VIII, urmând a se completa ulterior dosarul cu Foaia Matricolă pentru clasele V-VIII;

  • Adeverința/certificatul de Botez (ortodox) – copie;

  • Recomandarea consiliului parohial semnată de preotul paroh;

  • Recomandarea părintelui duhovnic;

  • Recomandarea profesorului de Religie;

  • Binecuvântarea (avizul scris) de la Episcopia Hușilor – Sectorul învățământ și activități cu tineretul (cererea se depune la secretariatul seminarului).

În cadrul examenului de admitere la profilul teologic candidații vor susține, la nivelul probelor de aptitudini, următoarele probe:

  1. Un interviu/colocviu/probă orală evaluate cu calificativ admis/respins;

  2. O probă de verificare a cunoștințelor religioase, evaluată cu notă.

Proba orală va consta în:

  1. Verificarea dicției prin rostirea unei rugăciuni/poezii: Cuvine-se cu adevărat, Crezul, Psalmul 50, Rugăciunile începătoare, etccitirea unor texte liturgice din Ceaslov sau Catavasier;

  2. Motivarea alegerii unei unități de învățământ vocațional teologic;

  3. Verificarea aptitudinilor muzicale prin intonarea cântărilor bisericești: Hristos a înviat, Doamne al puterilor, Tatăl nostru, Apărătoare Doamnă, Cu noi este Dumnezeu, Troparul Rusaliilor, intonarea unui colind, intonarea unui cântec patriotic, verificarea auzului muzical prin luarea tonului după pian, intonarea gamei Do major și a Arpegiului, verificarea simțului ritmic.

Proba de verificare a cunoștințelor religioase (VCR) va consta într-o lucrare scrisă, cu durata de două ore, la disciplina Religie, după următoarea tematică:

  1. Decalogul: importanța lui în viața omului (cls. a V-a);

  2. Rugăciunea, bază și lumină a vieții creștine (cls. a VI-a);

  3. Rugăciunea Tatăl nostru (cls a VI-a);

  4. Sfintele Taine în viața creștinilor (cls a VII-a);

  5. Biserica – lăcaș de închinare și sfințire a omului (cls. a VII-a).

Bibliografie:

  1. Manualele de Religie pentru clasele V-VII;

  2. Mica Biblie;

  3. Învățătura De Credință Ortodoxă, Editura Trinitas, Iași, 2000.

Mai multe informații legate de înscriere și admitere se pot găsi la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși sau la numerele de telefon:

- Pr. Director Petru Oprea: 0737782111

- Secretariat: 0766375327