Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 16 decembrie 2021, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privind declararea anului 2023 în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Cancelaria Sfântului Sinod a formulat această propunere, care are ca motivație principală dorința de a acorda o mai mare atenție pastorației și sprijinirii persoanelor vârstnice în contextul actual al unei societăți marcate de individualism și secularizare. Astfel, se propune o încurajare a participării persoanelor vârstnice la viața Bisericii, o mai consistentă contribuție a familiei, Bisericii și societății în sprijinul persoanelor vârstnice, precum și o intensificare a activităților social-filantropice și culturale dedicate acestei categorii sociale. Pentru anul comemorativ, motivația este dată de dorința de a cinsti pe autorii și interpreții muzicii bisericești, ca exemple elocvente de cultivare a muzicii bisericești, care susține rugăciunea și intensifică viața liturgică a comunităților bisericești. 

Potrivit programului cadru (liturgic, cultural și mediatic),

I. în primul semestru al anului 2023 va fi tratată tema: „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, care va fi prezentată astfel:

  1. Forme ale pastorației și sprijinirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție;
  2. Principii și metode privind pastorația persoanelor vârstnice în viața Bisericii;
  3. Parohia, familia și persoanele vârstnice, astăzi: comuniune și conlucrare;
  4. Realități și provocări actuale privind pastorația și sprijinirea persoanelor vârstnice;

II. în al doilea semestru al anului 2023 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, care va fi prezentată astfel:

  1. Despre cântarea religioasă în Sfânta Scriptură;
  2. Semnificația cântării liturgice potrivit Sfintei Tradiții ortodoxe. Nume și chipuri de imnografi creștini;
  3. Importanța muzicii psaltice în cultul și misiunea Bisericii Ortodoxe Române;
  4. Compozitori și psalți români care au contribuit la românirea și dezvoltarea muzicii psaltice liturgice.

În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale și socialeSfântul Sinod a hotărât:

  1. aprobă declararea anului 2023, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”;
  2. aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2023 – Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

 

Președintele Sfântului Sinod

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

sursa: basilica.ro

Ultimele articole