Aflată, până nu demult, într-un stadiu avansat de degradare, determinat de trecerea timpului și de multele intemperii, bisericuța de lemn „Sfinții Voievozi” a redevenit un loc în care slujirea lui Dumnezeu se împletește cu frumusețea dăltuită în lemn, completând armonios ansamblul monahal de la Mălinești.

Miercuri, 12 iulie 2023, a fost făcută recepția lucrărilor de consolidare, restaurare și conservare efectuate la biserica de lemn „Sfinții Voievozi“ a Mănăstirii Mălinești, comuna Gârceni, Protopopiatul Vaslui.

Cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, părintele stareț Filip Mercaș a inițiat demersurile pentru reabilitarea monumentului istoric, încă din anul 2021.

Lucrările pentru acest obiectiv de investiții au fost finanțate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, Consiliul Județean Vaslui asigurând partea de cofinanțare. Lucrările de reabilitare au început pe 30 mai 2022, finalizându-se un an mai târziu, pe 16 iunie 2023.

Mănăstirea Mălinești este situată într-un cadru natural pitoresc, pe un platou înalt înconjurat de păduri seculare, aflat în imediata apropiere a satului Gârceni, din comuna cu același nume.

Existența acestui așezământ monahal este menționată pentru prima dată la 1762, așa cum reiese din însemnările făcute de slujitori ai altarului, pe diferite cărți bisericești ce se găseau la începutul secolului al XX-lea în mănăstire. 

Pe locul vechii sihăstrii, în 1826, va fi (re)zidită din lemn biserica mănăstirii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, de o echipă de meșteri locali.

Desființată în timpul domnitorului Alexandru ioan Cuza, așezarea monahală va fi reînființată în 1929, de Episcopul Iacov Antonovici, cu sprijinul Olgăi Prezan, soția mareșalului Constantin Prezan.

Desființată de regimul comunist, Mănăstirea Mălinești va reveni la viață începând cu 1994, când se ridică și noul ansamblu monahal.