Joi, 20 octombrie 2022, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru marcarea investițiilor în realizarea rutelor culturale finanțate în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost semnat contractul de finanțare privind Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” și Turnul clopotniță  ale Mănăstirii Pârvești, din cadrul Episcopiei Hușilor.

Potrivit comunicatului oficial al instituției, la eveniment au participat secretarul de stat Csilla Hegedüs, secretarul de stat Bogdan Simcea, subsecretarul de stat Doina Iacoban, alături de președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, Ladányi László, deputat de Harghita, Lucian Trufin, senator de Botoșani, precum și reprezentanți ai autorităților locale și ai lăcașelor de cult beneficiare ale investițiilor.

„Cele 12 rute turistice și culturale pe care le finanțăm prin componenta 11 a PNRR pun în valoare acea Românie profundă și autentică de care suntem mândri, parte a patrimoniului cultural european. Semnăm astăzi contractele de finanțare pentru ruta Mănăstirilor, ruta Bisericilor de lemn și ruta Sfântului Ladislau, care înseamnă investiții de peste 23 de milioane de euro pentru restaurarea unor obiective de patrimoniu și promovarea acestora într-un mod integrat, în rute cultural-turistice care să atragă vizitatori din țară și din străinătate. Am încredere că parteneriatul pe care l-am construit cu autoritățile locale și cu reprezentanții cultelor va adăuga valoare acestor investiții, în beneficiul comunităților locale și al României”, a precizat ministrul Boloș.

„Toate aceste bijuterii ale patrimoniului cultural vor fi parte a rutelor cultural-turistice din programul „România Atractivă”. Prin astfel de investiții și prin promovarea patrimoniului cultural al României, ne dorim să atragem turiști din toată lumea, care pe lângă faptul că admiră valorile noastre să contribuie la dezvoltarea localităților și la crearea de noi locuri de muncă”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedüs.

Mănăstirea Pârvești este singurul obiectiv turistic cu impact național din județul Vaslui, inclus în cele 12 rute culturale finanțate prin PNRR.

Unică în peisajul bisericilor de lemn din întreaga Moldovă, Biserica Mănăstirii Pârvești rămâne peste veacuri mărturie a dăinuirii credinței și a gustului pentru frumos al locuitorilor din această parte de țară. A fost ridicată între anii 1816-1820 pe locul unui locaș mai vechi, din 1666.

Biserica, încărcată de ani și rugăciune, este realizată integral din lemn, fiind unică prin sistemul de boltire, tehnica construcției și armonia volumelor. Este construită din bârne de stejar prinse în „cheotoare dreaptă” pe temelie de piatră de râu și „tălpoaie” de lemn. Acoperișul este acoperit (învelit) cu șindrilă.

Locașul păstrează icoane și mobilier de epocă din lemn de tei sculptat și pictat în tehnica ulei.

Turnul Clopotniță a fost construit în 1820, în partea de vest a incintei, integral din bârne de stejar, încheiate în „cheotoare dreaptă”, pe soclu de piatră. Are o scară interioară de lemn și este acoperit cu șindrilă.

Trecerea timpului și intemperiile vremurilor au afectat însă grav sfântul locaș, bijuterie a artei populare sculptate în lemn.

Fără o intervenție de restaurare totală, acest monument arhitectural de categoria A, de interes național, riscă să se năruiască, văduvind astfel patrimoniul de artă eclesiastică, relevant nu numai pentru județul Vaslui, ci și pentru întreaga țară.

Din acest motiv, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a considerat că restaurarea acestuia este o prioritate deosebită a Episcopiei Hușilor, coagulând în acest sens toate energiile necesare refacerii locașului de cult.

Încă din anul 2018 au fost demarate procedurile pentru întocmirea documentației tehnice, în vederea primirii tuturor avizelor necesare restaurării, iar din anul 2021 întreaga catapeteasmă, deosebit de valoroasă și aceasta, a intrat în procesul de restaurare, realizat de o echipă autorizată de restauratori, specializați în monumente istorice.

În urma demersurilor constante și insistente pentru restaurarea acestui edificiu, Episcopia Hușilor a reușit realizarea întregii documentații tehnice pentru includerea Mănăstirii Pârvești în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului de proiecte pentru investiții în turism și cultură, sesiunea martie 2022.

Astfel, s-a reușit ca Mănăstirea Pârvești să fie singurul obiectiv turistic cu impact național din județul Vaslui, inclus în cele 12 rute culturale (ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăților, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei, ruta satelor cu arhitectură tradițională).

Semnarea contractului de finanțare este un pas decisiv în cadrul acestui demers susținut de restaurare a sfântului locaș.

Următoarea etapă este demararea achizitiei de lucrări în vederea consolidarii-restaurarii bisericii de lemn și a turnului clopotniță, a menționat părintele Ciprian Aurelian Tacu, consilierul pentru Construcții bisericești și patrimoniu, al Episcopiei Hușilor.