În seara zilei de duminică, 9 decembrie a.c., Catedrala Episcopală din Huşi s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au participat la Concertul traditional de colinde al Episcopiei Huşilor, intitulat “Bun eşti, Doamne, bun!”.
Evenimentul, desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a adus în faţa publicului două formaţii corale: Grupul psaltic “Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, dirijat de domnul Vlad Cosmin Mironescu, şi Corul “Dignus est” al preoţilor din Episcopia Huşilor, dirijat de părintele Adrian Buimac.
De asemenea, o apariţie surpriză, foarte apreciată de toţi cei prezenţi, a fost solista de muzică populară Raluca Radu.
Colindele, în interpretarea lor psaltică, corală si populară, au transmis o stare deosebit de înălţătoare, aidoma celei din seara de Ajun, după cum s-a exprimat şi Părintele Episcop Ignatie: “bănuiesc că și dumneavoastră ați trăit la fel de intens această alăturare, această aducere a noastră în ambianța de taină, de multă lumină și de foarte multă bucurie a sărbătorii Nașterii Fiului lui Dumnezeu, a venirii Iubirii însăși, aici în lume. Dacă noi am reuși să facem la fel de bine și de competent aceste inserții de veșnicie în timpul nostru, așa cum au reușit cei pe care i-ați auzit, cred că timpul nostru, vremea aceasta pe care Dumnezeu ne-a dat-o pe pământ, ar trece mult mai minunat, mult mai frumos.”
Ierarhul Huşilor a mulţumit grupurilor corale şi celor doi dirijori pentru programul deosebit şi pentru tot efortul de pregătire.
Totodată, a remarcat frumuseţea colindelor interpretate de solista Raluca Radu: “Prezenţa ei întregește, pentru că toate colindele noastre au ca și obârșie, au ca și izvor tradițiile, trăirea, viețuirea țăranului nostru simplu și Raluca reprezintă, să spunem, partea aceasta frumoasă, autentică, genuină, a neamului nostru, pe care noi, foarte generic, o numim tradiție.”
În continuare, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre profunzimea colindelor noastre, pe care le-a numit „o nuntire” a adevărurilor Crăciunului cu neamul nostru:
“Ați putut constata cu foarte multă lejeritate că în majoritatea colindelor revine unul dintre cele mai cunoscute refrene “lerui Doamne ler”. Ce înseamnă acest „ler”?
“Lerui Doamne ler” este, de fapt, acel “Aliluia” (Lăudaţi pe Domnul) despre care se vorbește mai precis în cartea Apocalipsei capitolul 19. Acolo se vorbește despre Nunta Mielului și mireasa care este pregătită, îmbrăcată în porfiră, toți așteptând junghierea Mielului. (…) Și dintr-odată, din tronul lui Dumnezeu, țâșnește acest aliluia al îngerilor. Cum s-a ajuns, cum au preluat țăranii noștri acest refren atât de frumos? Sigur că ei nu știau de fenomenul rotacismului: dacă era litera „L” între două vocale, ea se transforma în „R” și devenea areruia. Și dintotdeauna acest refren este urmat de „Domnul”, de referință la Domnul.
Prin urmare, eu am numit colindele această „nuntire a adevărurilor teologice ale Crăciunului cu neamul românesc” pentru că ori de cîte ori cântăm colinde nu facem altceva decât să ne asumăm acea veselie, acel zvâcnit de fericire al îngerilor când îl văd pe Miel, pe Mielul înjunghiat, când văd Nunta Mielului, când participă la ospăț, la bucurie. Și, de aceea, toate colindele sunt un ospăț, sunt o nuntă, sunt o veselie pe care Dumnezeu ne-o oferă, în primul rând, nouă oamenilor.”
Concertul de colinde “Bun eşti, Doamne, bun!” a fost primul din cele organizate de Episcopia Huşilor în acest an. Pe data de 16 decembrie, de la ora 16.00, la Sala Polivalentă (Sala Sporturilor) din Vaslui, interpretul Ştefan Hruşcă va susţine concertul intitulat “Deschide uşa, creştine!”, iar pe data de 23 decembrie, de la ora 18.00, la Catedrala Episcopală din Huşi va cânta Corala “Fantasia” din Vaslui.