Joi, 23 mai 2024, a avut loc, la sediul Protopopiatului Bârlad, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Mina”, Conferința semestrială de primăvară, ce a întrunit toți clericii din Protopopiat.

Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și a fost prezidat de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

În cuvântul de deschidere, Ierarhul Hușilor a vorbit despre actualitatea  remediilor duhovnicești propuse de spiritualitatea creștină, și confirmate de cercetările științifice actuale din domeniul neuroștiințelor, a psihologiei sau psihiatriei contemporane. De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat câteva lucrări care abordează problematica bolii și a raportării creștine la aceasta: „Teologia bolii”, de Jean Claude Larchet; „Viața, moartea și boala”, a  Mitropolitului Antonie de Suroj; „Așteptarea lui Dumnezeu. Despre boală, suferință și moarte” a Arhimandritului Emilianos Simonopetritul; și „Singurătatea, boala nerecunoscută”, a medicului neurolog și psihanalist Manfred Spitzer.

În continuare, părintele Marian Boboc de la Parohia Perieni II, a prezentat referatul, intitulat: „Îngrijirea bolnavilor în viața și scrierile Sfinților Părinți. Instituții sociale și medicale pentru îngrijirea bolnavilor din trecutul Bisericii”

A urmat o serie de întrebări și răspunsuri pe tema aleasă, dar și discuții legate de probleme pastorale și administrative de pe întreg cuprinsul Protopopiatului.