În după-amiaza zilei de luni, 19 decembrie 2022, cerul de deasupra curții Catedralei Episcopale din Huși a fost luminat multicolor de strălucirile artificiilor care au simbolizat bucuria copiilor prezenți, pentru al V-lea an consecutiv, la  Programul eparhial „Dar de Crăciun”, dedicat lor de Episcopia Hușilor prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși.

Aproximativ 1.200 de copii s-au bucurat luni seară de programul pregătit pentru ei și de darurile primite în urma scrisorilor trimise lui Moș Crăciun.

La începutul lunii decembrie, copiii proveniți din familii foarte modeste, din satele de pe tot cuprinsul Episcopiei Hușilor, identificați de preoții parohi, și-au scris dorințele într-o „Scrisoare către Moș Crăciun”. Acestea au ajuns la sediul Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, care alături de prietenii săi, a devenit Moș Crăciun pentru cei mici, pregătind cadourile ce conțin exact ceea ce au scris cei mici.

Prietenii Asociației, din țară și din diaspora, au răspuns acestor scrisori și au pregătit cadourile personalizate. Fiecare copil și-a regăsit cadoul, cu numele scris pe el, cu localitatea de proveniență și cu dorințele împlinite.

Începând cu ora 16.00 curtea Catedralei a început să se umple de copiii însoțiți de preoții parohi. Aici au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi, angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de nelipsitul Moș Crăciun.

La eveniment au fost prezenți și domnul Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, domnul Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, și domnul Dragoș Cazacu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.

Cei mici au fost întâmpinați cu colăcei și ceai cald și au avut parte de un program de colinde - interpretate de copiii beneficiari ai Centrelor de zi ale Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, de la Huși, Bârlad, Vaslui, Ghermănești, Gugești și Fălciu, alături de grupul de copii din Parohia Hurdugi. De asemenea, toți cei prezenți au fost colindați și de interpreta de muzică populară Tatiana Drăgan alături de Taraful din Provincie, și de Grupul folcloric „Mugurel”, al Consiliului Județean Vaslui. S-au bucurat de întâlnirea cu Moș Crăciun, de atmosfera de sărbătoare și de un impresionant foc de artificii. Fiecare a plecat spre casă cu cadoul mult-așteptat.

În cuvântul de bun venit adresat copilașilor, Părintele Episcop Ignatie le-a spus că Cel de la care primesc daruri și bucurie este Dumnezeu:

Moș Crăciun, pe care îl așteptați cu atâta bucurie și nerăbdare, nu este altcineva decât Dumnezeu. El este Cel care ne face daruri, ne aduce bucurie în suflet, foarte multă liniște și, mai ales, iubire.

Crăciunul înseamnă lumină, căldură, bucurie și foarte multă iubire. (...) Când vă faceți rugăciunile – de seară, de dimineață – Dumnezeu ne dă puțină liniște, bucurie și căldură în suflet”.

De asemenea, Preasfinția Sa le-a mulțumit copiilor prezenți și le-a spus să le transmită părinților lor că au nevoie de iubire și bucurie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, cu câțiva ani în urmă, am început să scriem împreună o poveste frumoasă, de Crăciun, pe care am intitulat-o „Dar de Crăciun”.

Anul acesta scriem o nouă filă în acest proiect de suflet, de a dărui ceva frumos celor mai curate și nevinovate suflete – copiii.

Din păcate, noi, adulții, nu știm să mulțumim cum mulțumesc copiii, nu știm să ne bucurăm cum se bucură ei, ci gustăm din bucuria și recunoștința lor, iar aceasta ne dă putere să continuăm acest proiect de suflet, derulat de Episcopia Hușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, a menționat părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși.

De asemenea, părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul Programului eparhial „Dar de Crăciun” a mulțumit tuturor celor care s-au implicat, din țară și diaspora, în această acțiune, Episcopiei Hușilor, prin fondurile alocate, parohiilor și preoților, și tuturor oamenilor de bine care s-au alăturat acestui proiect și au fost sensibili față de nevoile celor mici.

Evenimentul de luni a fost precedat de Caravana „Dar de Crăciun” a Episcopiei Hușilor, care a colindat vreme de aproape două săptămâni, zilnic, cele mai modeste localități din cadrul Episcopiei , mergând spre casele copiilor.