Ziua de duminică, 10 septembrie 2023, va rămâne înscrisă în memoria celor care au participat la sfințirea bisericii mari a Mănăstirii Bujoreni, Protopopiatul Bârlad, ca încununare a eforturilor obștii și ale credincioșilor de a oferi lui Dumnezeu, ca dar, un sfânt locaș nou.

Încă de la primele ore ale dimineții, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, au oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din cadrul complexului monahal al Mănăstirii Bujoreni.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părinții profesori universitari Nicolae Chifăr și Aurel Pavel, de la Facultatea e Teologie Ortodoxă din Sibiu, părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinți protopopi din eparhie, părintele Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, părintele stareț Euharist Micu, alături de stareți și preoți din cuprinsul Eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de diaconul Vlad Mironescu.

După târnosirea bisericii, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară al așezământului monahal.

Numeroși credincioși, din cadrul Episcopiei Hușilor, și din întreaga țară, și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Bujoreni, pentru a participa la acest moment de rugăciune și pentru a fi părtași sărbătorii sfințirii bisericii Noi. Potrivit estimărilor oficiale, peste 12.000 de pelerini au poposit, pentru câteva ceasuri, în această oază de liniște, bucurându-se de atmosfera de har și de rugăciune.

În cuvântul adresat celor prezenți, după citirea textului evanghelic, Părintele Episcop Galaction a vorbit despre semnificațiile Sfintei Cruci și rolul acesteia în istoria mântuirii și în viața personală a creștinilor:

Credința noastră are în centrul ei Sfânta Cruce și jertfa, pe aceasta, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfânta Cruce este cea prin care Dumnezeu a mântuit lumea.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă ca pururea să avem ochii ațintiți la Hristos. Câtă vreme ochii noștri rămân ațintiți către cele trecătoare ale lumii acesteia, care, prin prezența lor, în viața noastră, ne îndepărtează de Dumnezeu, avem nevoie de întoarcerea privirii ochilor noștri înspre Hristos. Luând aminte la jertfa Sa, să ne întoarcem spre Dumnezeu, precum odinioară poporul ales, în pustie.

Sfânta Cruce a fost, dintru început semnul creștinilor, nu ales de oameni, ci hărăzit de Dumnezeu pentru aceasta.

De la naștere și până la moarte suntem vegheați de Sfânta Cruce. Să o primim cu bucurie, pentru că a fost sfințită prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Să ne întărim în credința că Sfânta Cruce ne călăuzește în întreaga noastră viață. Sub ocrotirea Sfintei Cruci suntem sub pavăza de nebiruit pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul Hristos. Este armă împotriva vrăjmașului.

La momentul împărtășirii clericilor, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul începutului noului an școlar, intitulat: „Învățătura creștină – izvor de lumină și comuniune”.

Numeroși credincioși s-au împărtășit, la momentul potrivit din cadrul Liturghiei, cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Galaction pentru întreaga disponibilitate și pentru bucuria făcută prin prezența sa la acest moment istoric din viața obștii monahale de la Bujoreni.

Preasfinția Sa a arătat că lăcașul de cult este spațiul în care deprindem modul de viață în Hristos:

„Dumnezeu a revărsat har îmbelșugat și binecuvântare peste obștea acestei mănăstiri și peste acest loc. Am sfințit biserica mare a mănăstirii. Ea este acum plină de slavă și de lumină dumnezeiască. Va fi locul unde Îl întâlnim pe Domnul și unde deprindem modul de viață în Hristos. Acesta este rostul venirii noastre în casa lui Dumnezeu.

Am binecuvântat munca părintelui stareț, a obștii și a tuturor binefăcătorilor. Este un loc care ne ajută să ne căutăm liniștea și să ne interiorizăm.”

În semn de recunoștință, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotesit întru arhimandrit pe părintele stareț Euharist Micu. Ierarhul Hușilor a dat apoi citire Gramatei de ridicare în rang, oferindu-i crucea pectorală, bedernița și bastonul de arhimandrit.

După acest moment, Preasfinția Sa a oferit distincții de vrednicie celor care au sprijinit îndeaproape eforturile obștii monahale de la Bujoreni.

Tot cu acest prilej, în semn de apreciere a activității profesionale și a relației instituționale deosebite, Părintele Episcop Ignatie a oferit Crucea episcopală „Episcop Grigorie Leu” pentru mireni, domnului Gheorghiță Păvăloaiea, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui.

 

https://episcopiahusilor.ro/manastirea-bujoreni