În seara zilei de sâmbătă, 21 octombrie, la Catedrala episcopală din Huși, după oficierea slujbei Vecerniei, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de mulțumire pentru toată facerea de bine primită de la Dumnezeu, cu ocazia întâmpinării oficiale a noului ierarh al acestei eparhii, Preasfințitul Părinte Ignatie Trif. La slujbă, alături de Episcopul ales al Eparhiei Hușilor, au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Alături de cei trei ierarhi, la eveniment au fost prezenți părinţii consilieri de la Centrul Eparhial Huşi, preoți din Protopopiatul Huși, directorul Seminarului Teologic Huși împreună cu profesorii și elevii seminariști, inspectorul de Religie cu profesorii de Religie din zona Huși, stareții și starețele mănăstirilor din eparhie împreună cu monahii și monahiile, reprezentanți laici ai parohiilor, oficialități locale și județene.

După intonarea imnului arhieresc, Episcopul ales al Episcopiei Hușilor și ceilalți doi arhierei au fost întâmpinați cu pâine și sare de doi tineri îmbrăcați în costume naționale, după care au fost conduși în Catedrală, unde a debutat slujba de Te Deum. La finalul slujbei de mulțumire, a fost intonat un polihroniu pentru IPS Părinte Mitropolit Teofan, pentru PS Ignatie Mureşanul, Episcop ales al Episcopiei Huşilor și pentru IPS Părinte Arhiepiscop Pimen, precum și prentru autorități și poporul cel dreptcredincios.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat: „Ne-am rugat lui Dumnezeu, mulțumindu-I că ne-a învrednicit să ajungem în această zi, o zi așteptată după o vreme de post și de îngândurare, vreme care a definit viața Bisericii noastre și în mod special viața Episcopiei Hușilor. Sosit-a acum și clipa de ajun, în care poporul lui Dumnezeu din Episcopia Hușilor îl întâmpină pe Preasfințitul Părinte Ignatie, cel care, cu mila Domnului, începând de mâine, va fi slujitorul preoților din parohii, viețuitorilor sfintelor mănăstiri și poporului dreptcredincios din această eparhie. «Cuvântul lui Hristos să locuiască cu voi în bogăție», a spus Sfântul Apostol Pavel într-una dintre epistolele sale, iar cuvântul acesta a fost preluat la slujba din această seară. Creștinul, în general, și preotul și arhiereul, în mod special, nu au o altă menire mai mare pe acest pământ decât să se îmbrace în Hristos cu bogăție și să-i ajute și pe alții să se îmbrace în Domnul”.

După cuvântul Părintelui Mitropolit a luat cuvântul Ioan Ciupilan, primarul orașului Huși, care a transmis mesajul autorităților locale cu ocazia acestui eveniment.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul ales al Eparhiei Hușilor: „În seara aceasta ne întâlnim pentru prima dată, iar orice întâlnire comportă și are în sine o anumită emoție, o anumită trăire, o anumită formă de interiorizare, de introspecție. Mă gândesc cum ar trebui să fie toate întâlnirile noastre de acum încolo, când, din mila lui Dumnezeu și din ascultarea Bisericii, am primit această slujire de Episcop al Hușilor. Plecând de la întâlnirea din această seară, aș vrea ca toate întâlnirile noastre să fie concentrate în patru cuvinte: rugăciune,  ceea ce noi am făcut în această seară, interiorizare și curăție sufletească, raportarea la jerfta Sfintei Mucenițe Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor și raportarea la misionarismul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Catedralei episcopale din Huși”.

Dumnică, 22 octombrie 2017, la Catedrala episcopală din Huși, va avea loc întronizarea noului Episcop al Hușilor, Preasfințitul Ignatie Trif. Slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 9:00 și va fi oficiată pe o scenă amplasată în curtea Catedralei episcopale, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Preasfințitul Părinte Ignatie, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost ales în postul vacant de Episcop al Hușilor în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017.  

Ultimele articole