Cartea „Părintele Toma Chiricuţă şi Aşezământul Sfântului Ciprian” a fost lansată sâmbătă, 11 mai, la Bârlad, în prezenţa autorului ei, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, a unor reprezentanţi ai Episcopiei Huşilor şi a numeroase personalităţi şi oficialităţi publice locale.
Ziua de 11 mai a fost pentru bârlădeni un prilej fericit de a se întâlni cu părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, care, prin intermediul cărții sale - „Părintele Toma Chiricuţă şi Aşezământul Sfântului Ciprian”, publicată la Editura „Cuvântul Vieţii” din Bucureşti, în 2018, „l-a readus acasă” pe renumitul slujitor și iscusit predicator al Bisericii Zlătari din secolul XX, preotul mărturisitor Toma Chiricuţă, „un om al rugăciunii și al credinței ortodoxe trăite cu inima, un slujitor al Bisericii implicat în societate prin discurs în dialogul dintre religie, filosofie și știință”, cărturar şi misionar creştin prin cuvinte şi fapte, născut la 6 iunie 1887, în localitatea Odaia Bursucani, comuna Grivița, de lângă Bârlad.
O lansare a acestei cărți la Academia Bârlădeană a fost un gest firesc și necesar deoarece părintele, născut în ținutul Tutovei, a activat ca preot în Bârlad, la Biserica „Sfântul Mina”, pentru scurt timp, apoi a fost preot, profesor de religie și jurnalist misionar la Biserica „Sfântul Spiridon”, după care la Botoșani și București, la Biserica Zlătari, unde slujește părintele Nicolae Dascălu în prezent.
Activitatea s-a desfășurat în prezența autorului, a pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Hușilor, și a părintelui protopop de Bârlad, Vasile Lăiu, a unor preoți și persoane implicate în activitatea cultural-artistică a orașului. La lansare a fost prezent și primarul localităţii, Dumitru Boros, întrucât acest eveniment a fost inclus în programul Zilele Culturale ale Bârladului.
În cuvântul său, părintele Cosmin Gubernat a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și a subliniat faptul că, alături de părintele Toma Chiricuță, în această eparhie demne de amintit și de neuitat, din acea perioadă, sunt nume precum cele ale ierarhilor Grigore Leu și Iacov Antonovici.
Părintele protopop, Vasile Lăiu, a vorbit despre perioada în care Toma Chiricuță a fost preot la Biserica „Sfântul Spiridon”, unde a slujit. Consideră deosebit de importantă această carte deoarece aduce elemente noi și mai puțin cunoscute despre un preot iubitor de cultură, predicator de excepție care onorează prin toată activitatea sa misionară și culturală orașul Bârlad, un oraș nu prea mare, dar cu o viață culturală remarcabilă.
Preşedinta Academiei Bârlădene, Elena Monu, a adus la cunoștința publicului prezent, dar și a oaspeților, printre multele informații referitoare la carte și la începuturile colaborării cu părintele Nicolae Dascălu, acum circa doi ani, că s-a făcut în Consiliul Local propunerea de a se da unei străzi din Bârlad numele preotului Toma Chiricuță și se preconizează amplasarea în zona Bisericii „Sfântul Spiridon”, pe unde a funcționat în acea vreme protopopiatul, a unui bust al acestui vrednic de pomenire slujitor al Altarului.
Cu interes și cu multă atenție a fost ascultat autorul cărții lansate, părintele Nicolae Dascălu.
Acesta, în cuvântul său, dezvăluie o mică parte din conținutul cărții. Urmare a implicării sale și în viața culturală a urbei, pr. Toma Chiricuță, la 1 mai 1915, alături de poetul George Tutoveanu și folcloristul Teodor Pamfiele, pune bazele unei societăți literare ce va dăinui (până în prezent) și care va contribui la promovarea culturii locale, dar și naționale, Academia Bârlădeană, ce a țesut legături între scriitori precum Vasile Voiculescu, Alexandru Vlahuță, Vasile Pârvan, Nichifor Crainic și mulți alții. La Bârlad, la Botoșani ori la Biserica „Sfântul Ciprian” din București, profesor de religie, publicist, predicator de excepție în biserică, dar și la radio, cu o voce inconfundabilă, „părintele Toma Chiricuță a înmulțit talanții cu care l-a înzestrat Dumnezeu”.
Părintele Nicolae Dascălu aduce mulțumiri conducerii actuale a Academiei Bârlădene, profesor dr. Elena Monu și prof. Elena Popoiu (vicepreședinte), pentru disponibilitatea de a contribui cu informații referitoare la preotul Toma Chiricuță, dar și pentru organizarea acestei lansări în locurile natale.
Întâlnirea cu părintele Nicolae Dascălu și cu cartea sa, prin care s-au înnodat fire între Bârlad și București, între „Ziarul Lumina” și centenara Societate Culturală „Academia Bârlădeană”, s-a încheiat cu acordarea de autografe tuturor participanților care au achiziționat cartea și discuții libere, amicale, între invitatul de onoare și cei prezenți. (Dorina Stoica)
Sursa, Foto Credit: Ziarul lumina