Nume
Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Ivănești (obște de maici)
Stareță
Monahia Antonia Chiriac
Duhovnic
Protosinghel Irineu Sandu
Date de contact
Nr. telefon: 0740781562
Hram
„Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“
Adresă/Localizare
Mănăstirea este situată în comuna Ivănești, pe șoseaua ce leagă Vasluiul de Bacău, la 35 km de municipiul Vaslui și la 54 km de orașul Bacău. Aici, în dreptul magazinului bisericesc, este indicat drumul spre mănăstire, prin pădure, aproximativ 3,5 km.
Așezământul monahal este construit pe un platou înalt, mărginit în partea de nord-vest de o pădure de foioase, iar în partea opusă se poate observa imaginea panoramică a satelor comunei Voinești.
Istoric
Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” este un așezământ monahal de dată recentă, fiind înființat în anul 2000, însă, deși nu are un trecut istoric bogat, s-a impus pe harta spiritualității vasluiene ca un spațiu dedicat deopotrivă rugăciunii și grijii față de semeni.
În preajma anului 2000, mai mulți credincioși din comuna Ivănești au solicitat Episcopiei Hușilor înființarea unei mănăstiri în apropierea satului lor. Între aceștia, s-au evidențiat familia Ion și Maria Plăcintă, donatorii suprafeței de 7 ha de teren pentru construirea mănăstirii.
Episcopul Ioachim Mareș al Hușilor a pus piatra de temelie a mănăstirii, în data de 13 august 2000. La mai puțin de un an distanță, ieromonahul Irineu Sandu, cu metania din Mănăstirea Petru Vodă, județul Neamț, la îndemnul Părintelui Justin Pârvu, se stabilește, alături de 3 monahii, la mănăstirea nou înființată.
Începuturile vieții monahale aici au stat sub semnul muncii împletite cu rugăciunea, la acea vreme neexistând nimic din ceea ce înseamnă astăzi complexul mănăstiresc.
Descrierea principalelor edificii
Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” este din lemn, pe temelie de piatră, în formă de cruce, păstrând compartimentarea clasică: pridvor închis, pronaos, naos și altar. Deasupra pronaosului și a naosului sunt ridicate două turle.
Pictura interioară, în tempera, a fost executată între anii 2002-2003, de către pictorul vasluian Ilie Caliniuc.
Fațadele bisericii sunt simple, lăcașul fiind înconjurat de un brâu de piatră lucrat manual.
Intrarea în incinta așezământului monahal se face printr-o clădire cu trei nivele și cinci turnuri, cu gang de intrare pietonal și auto și cu poartă culisantă, realizată din fier forjat.
În partea de sud a incintei găsim turnul clopotniță, construit pe 4 etaje și terminându-se cu o terasă deschisă.
În apropierea lui a fost amenajat un aghiasmatar, în formă octogonală, spațiu în care, de cele mai multe ori, este oficiată și Sfânta Liturghie cu prilejul hramului.
În partea de nord a complexului monahal este amplasat corpul de chilii pentru viețuitoarele mănăstirii, iar în partea de sud un arhondaric (casă de oaspeți) generos, cu spații de cazare și două trapeze (săli de mese).
Curtea mănăstirii, împodobită în majoritatea timpului anului cu flori, este străjuită de bustul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, realizat, în 2008, de maestrul Valentin Tănase.
Incinta mănăstirii este împrejmuită cu gard de piatră naturală și piloni realizați din marmură.
În apropierea Aghiasmatarului se ridică, începând cu anul 2009, când a fost pusă piatra de temelie, o nouă biserică, din cărămidă, mai potrivită pentru trebuințele duhovnicești ale obștii și ale pelerinilor ce poposesc aici.
Obștea actuală
Obștea mănăstirii este condusă de maica stareță Antonia Chiriac, iar duhovnic este părintele Irineu Sandu.
Mănăstirea Ivănești a devenit repede un loc preferat de pelerinii care doresc un moment de liniște și de reculegere, precum și de tinerii care, pe parcursul vacanței, organizează aici tabere de vară.
Extras din: Tinda Raiului - Mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului, Album tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Editura Horeb, 2020.