În contextul Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, în comuna Fălciu, județul Vaslui, s-a desfășurat un simpozion cu tema „Veșnicia s-a născut la sat”. Acesta a fost inclus în cadrul sărbătorii Liceului Tehnologic „Dimitrie Cantemir”din localitate, ediția a II-a, 24-25 octombrie 2019.
Cu prilejul acestui eveniment, Așezământul social „Sfântul Ierarh Nicolae” Fălciu, al Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, a primit vizita mai multor oficialități ale județului Vaslui, dintre care amintim: doamna Gabriela Plăcintă, Inspector General al ISJ Vaslui, domnul Marian-Dumitru Rugină, consilier eparhial al Episcopiei Hușilor, domnul Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui, precum și a directorilor și cadrelor didactice de la diverse școli din județ și din zonă.
Copiii din cadrul Așezământului au susținut un mic program cultural-artistic, evidențiind valorile satului românesc tradițional. Cei prezenți au fost ospătați cu bucate tradiționale pregătite de enoriașele Parohiei Bogdănești.
Simpozionul „Veșnicia s-a născut la sat”, s-a desfășurat la Căminul cultural Fălciu. Au luat cuvântul: doamna inspector școlar general, prof. Gabriela Plăcintă, domnul Marian Dumitru Rugină, consilier pentru activități cu tineretul, al Episcopiei Hușilor, domnul Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, părintele Ioan Pop, parohul satului Rânzești, prof. Ștefan Plugaru, de la Stănilești, și doamna profesor pensionar Alexandrina Pascal, din Bârlad.
Domnul Marian Dumitru Rugină a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie și a susținut o alocuțiune axată pe rolul educației nonformale în pastorația preoților din mediul rural. De asemenea, a evidențiat rolul deosebit pe care aceste activități îl au în formarea tinerilor, precum și în punerea în practică a învățăturilor primite în școală:
„Consider că această frumoasă sărbătoare este închinată tuturor absolvenților, profesorilor, preoților, primarilor, care au avut o contribuție deosebită la renumele acestei instituții de învățământ. Pios omagiu le aducem tuturor acelora care au zidit minți, suflete și caractere, în acest loc minunat, de pe malul Prutului, în localitatea Fălciu. Îmi îndrept atenția asupra copiilor și tinerilor de aici, pe care îi cunosc foarte bine, deoarece am desfășurat deja două ediții de tabără misionară de vară, unde ei s-au bucurat de o multitudine de jocuri și activități educative. Voi continua să vin și să lucrez cu copiii și tinerii de aici, încercând să devenim o mare familie de prieteni, crescând împreună în valorile creștine perene, în care credem”.