Sâmbătă, 28 mai 2022, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie a avut loc, la Mănăstirea „Alexandru Vlahuță”, Întâlnirea tinerilor din 20 parohii ale Protopopiatului Bârlad care s-au implicat în proiectul eparhial „Luna pastorației copiilor și tinerilor”.
Anul acesta, proiectul se află la ediția a II-a, fiind implicate 60 de parohii din cele trei protopopiate.
Întâlnirea a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii la altarul de vară al Mănăstirii. Alături de Ierarhul Hușilor s-au aflat și părinții consilieri eparhiali Eduard Irimiea și Cosmin Gubernat, părintele exarh Zaharia Curteanu, părinții protopopi Vasile Lăiu și Adrian Chirvasă și preoții parohi implicați în proiect. Toți cei 250 de copii participanți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, dirijați de diaconul Vlad Cosmin Mironescu.
În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ignatie le-a explicat copiilor cuvintele din Sfânta Scriptură care spun că «sufletele noastre sunt în mâinile lui Dumnezeu»:
Ce înseamnă să fii în mâinile lui Dumnezeu?
Părinții sunt cei care au grijă de voi, pentru că vă iubesc foarte mult – vă hrănesc, vă trimit la şcoală – vă ocrotesc întotdeauna cu foarte multă dragoste. Aceasta înseamnă să fii în mâinile cuiva – cineva să aibă grijă de tine.
Mama ține mâinile copilului în mâinile sale, vrea să-l țină şi să-l simtă cât mai aproape de ea. Aşa face şi Dumnezeu cu noi.
Ori de câte ori voi vă rugați – când spuneți rugăciunile de seară sau de dimineață, când mergeți duminica la Sfânta Liturghie –, nu faceți altceva decât să-L luați de mâini pe Dumnezeu, adică să-L simțiți aproape, în inima voastră.
Sfânta Liturghie este cea mai importantă slujbă care se face în biserică. Este slujba în care Dumnezeu ni Se dăruieşte, în Sfânta Împărtășanie.
Dumnezeu este Cel mai bun Prieten al nostru, Căruia putem să-I spunem tot. Îl vom simți astfel atunci când ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Lui.
De asemenea, înainte de a-i împărtăși cu Sfintele Taine, Ierarhul Hușilor le-a ținut o scurtă cateheză, în dialog, despre Sfânta Împărtășanie, conștientizându-i pe cei prezenți asupra semnificațiilor și importanței primirii Trupului și Sângelui Domnului.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Marian Bogdan Trif, pe seama Parohiei Epureni, Protopopiatul Bârlad.
După Sfânta Liturghie, într-un cadru festiv, a avut loc premierea câștigătorilor Concursului Național Catehetic, faza eparhială, care a avut ca temă „Rugăciunea în viața mea”. Preasfințitul Ignatie le-a înmânat diplome parohiilor câștigătoare și premii constând în bani și cărți.
Pentru faza eparhială, comisia întrunită pe data de 11 mai, a acordat: Locul I - Parohia Gherghești, Protopopiatul Bârlad (preot paroh Ciprian Apopei); Locul II - Parohia Vădeni Rai, Protopopiatul Huși (preot paroh Dan Mereuță); și Locul III - Parohia Todirești, Protopopiatul Vaslui (preot paroh Mihai Cârlaescu).
După acest moment, Părintele Episcop Ignatie a acordat Distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pentru 12 preoți care desfășoară constant activități cu copiii și tinerii din parohiile pe care le păstoresc. Această distincție este un imbold pentru a spori și mai mult misiunea pastorală în rândul tinerilor, prin activități dinamice, proiecte, tabere, cluburi de tineret și întâlniri constante.
Preoții care au primit această distincție sunt: Pr. Adrian Chirvasă, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Vaslui; Pr. Petru Silviu Giușcă, Parohia „Sfânta Ecaterina”, Bârlad; Pr. Paul Opaiț, Parohia Zorleni II; Pr. Ionel Stoian, Parohia Hârsova; Pr. Ciprian Apopei, Parohia Gherghești; Pr. Iulian Ștefan, Parohia Hurdugi; Pr. Marian Coman, Pr. Marian Tănase, Parohia Telejna; Pr. Vasile- Mihăiță Maximoiu, Parohia Pogonești; Pr. Dan Mereuță, Parohia Vădeni-Rai; Pr. Daniel Dănăilă, Parohia Ivești I; și Pr. Flavius Iosif, Parohia Pogănești.
De asemenea, doamna preoteasă Elisabeta Irimiea, coordonatoarea „Asociației Tinerilor Ortodocși Vaslui” a fost distinsă cu Distincția de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, pentru implicarea în activitățile acestei asociații.
Ziua de sâmbătă a continuat cu vizionarea filmului care a surprins activitățile desfășurate de către cei 250 de tineri în parohiile din care provin. Apoi, după masa de prânz, timp de aproape 3 ore, s-au desfășurat activități educative nonformale și jocuri în aer liber, în incinta mănăstirii, având ca voluntari membrii Asociației „JoyCamps România”.
Proiectul „Luna pastorației copiilor și tinerilor”, coordonat de domnul consilier eparhial Marian Dumitru Rugină și aflat la a II-a ediție în Episcopia Hușilor, s-a derulat între 12 aprilie și 12 mai 2021, și a vizat intensificarea misiunii cu tinerii în parohii. Din Protopopiatul Bârlad au fost implicați tinerii din parohiile: „Sfântul Andrei”, Bârlad; „Sfântul Dumitru”, Bârlad; „Înălțarea Domnului”, Bârlad; „Sfântul Spiridon I”, Bârlad; Avrămești; Banca Sat; Bârlălești; Băcani; Brădești; Iana; Pogana; Perieni I; Rădăești; Sârbi; Simila; Țifu; Unțești; Viișoara și Zorleni II.
La nivelul fiecărei parohii, tinerii au avut parte, timp de o lună, de mai multe întâlniri tematice, cateheze, activități filantropice, jocuri, activități de ecologizare, târguri caritabile, scurte pelerinaje sau drumeții. Toate acestea au culminat astăzi cu întâlnirea de la Mănăstirea Alexandru Vlahuță.