Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat joi, 20 iulie 2023, de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Municipiul Huși, cu prilejul hramului sfântului locaș.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părinții consilieri eparhiali Vladimir Beregoi, parohul lăcașului de cult, și Eduard Irimiea, precum și părintele inspector Cristian Roșu.
Numeroși credincioși din municipiul Huși au participat la sărbătoarea bisericii „Sfântul Ilie”, împărtășindu-se la momentul potrivit, cu Sfintele Taine.
În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Episcop Veniamin a reliefat mai multe calități ale Sfântului Proroc Ilie, care pot să îi inspire și pe creștinii din prezent:
Vedem, din viața Sfântului Proroc Ilie, faptul că el era un om postitor și rugător. Noi, de multe ori, nici nu mai postim, nici nu ne mai rugăm. Credem că este suficient să facem câteva gesturi, de multe ori ritualice, fără a înțelege semnificația lor și fără a trăi credința, ca atare. Să învățăm de la sfinții proroci și apostoli să trăim credința ca atare, să păzim rânduiala Bisericii, și, în felul acesta, să ne facem împlinitori ai poruncilor lui Dumnezeu.
Un alt lucru pe care îl vedem în viața Sfântului Proroc Ilie este acela că, atunci când omul lui Dumnezeu se smerește, află har înaintea lui Dumnezeu. Așa cum zice psalmistul – „Dumnezeu ascultă rugăciunea stăruitoare a drepților”.
Dacă cineva împlinește poruncile lui Dumnezeu, acela are curaj, în necazuri, în nevoi sau în momente de bucurie, să se adreseze Domnului – nu este singur.
Să nu trăim cu trufie, dacă facem o faptă sau alta – dacă postim sau ne rugăm – să nu ni se pară că noi suntem singurii trăitori și împlinitori ai poruncilor lui Dumnezeu.
Să avem conștiința smereniei, pentru că smerenia îl înalță pe om, iar cel care se trufește cade, se rupe de comuniunea Bisericii și de comuniunea cu cei din jurul lui.
Din păcate, observăm că, atunci când omul uită de Dumnezeu și se consideră autonom, se consideră „dumnezeu” și uită că el nu este decât o creație a lui Dumnezeu, creat pentru a fi în comuniune cu El, începe să strice regulile în lumea creată, iar aceasta merge spre autodistrugere.
Sfântul Proroc Ilie s-a arătat, în timpul vieții sale, apărător al dreptei credințe, iar după aceea s-a arătat în slavă, împreună cu Domnul Hristos, la Schimbarea la Față, arătându-ne slava la care suntem chemați și noi, dacă vom împlini poruncile lui Dumnezeu.
Între credincioșii prezenți s-au aflat și micuții din centrele de zi „Sfântul Stelian” Boțești și „Sfântul Gheorghe” Ghermănești, din cadrul Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, veniți într-o excursie de o zi în Huși. Ei au participat la slujbă și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.