Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Episcopia Hușilor a organizat Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”, dedicat personalității domnitorului Dimitrie Cantemir, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și a 350 de ani de la naștere.
Lucrările Simpozionului au început la ora 10.00, în aer liber, în spațiul amenajat pe esplanada Catedralei Episcopale din Huși.
Întâlnirea a reunit comunicări privind personalitatea deosebit de complexă a marelui cărturar Dimitrie Cantemir, atât în ceea ce privește formarea sa intelectuală, ca om de cultură, diplomat, istoric sau teolog, cât și ca om de stat.
Astfel, Preasfințitul Părinte Ignatie a avut intervenţia intitulată: «Opţiunea Cantemir sau „opţiunea Benedict”?» (textul integral poate fi găsit pe site, la rubrica: Cuvântul Ierarhului).
Dl. Acad. Prof. Dr. Andrei Eșanu și Dna. Prof. Dr. Valentina Eșanu de la Chișinău, au prezentat comunicarea: „Dimitrie Cantemir – teolog”
Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași a vorbit despre „Educația teologică a Domnitorului Dimitrie Cantemir, ctitoriile familiei Cantemireștilor și aducerea osemintelor sale în țară, la Iași”.
Dl. Prof. Dr. Valentin Constantinov, cercetător la Institutul de Istorie din Chișinău, a prezentat tema: „Dimitrie Cantemir și imperiile creștine. Din nou despre intenția lui Dimitrie Cantemir de a trece sub protectoratul austriac în 1714”.
Pr. Prof. Dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București a prezentat comunicarea: „Relația Stat – Biserică și relația cu Patriarhia Ecumenică identificate în Descrierea Moldovei”
Pr. Prof. Dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a prezentat tema: „Polemici catehetice la începutul secolului al XVIII-lea: Dimitrie Cantemir și Teofan Prokopovych”
Dl. Prof. Theodor Codreanu a vorbit despre „Cantemir și Epigonii lui Eminescu”; iar Dl. Prof. Costin Clit a prezentat legăturile „Cantemireștilor cu Ținutul Fălciului”.
Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor, care a prezentat și volumul „Episcopia Hușilor – studii, articole și documente” autor Costin Clit, apărut la editura Horeb, în cadrul proiectului „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene”, depus de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși și cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui prin Programul pentru finanțare nerambursabilă a activităților nonprofit, de interes local, pentru anul 2023, domeniul cultură.
După încheierea lucrărilor Simpozionului, participanții s-au deplasat la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”, unde, în biserica monument istoric, Ierarhul Hușilor a săvârșit Slujba de pomenire a Domnitorului Dimitrie Cantemir.