Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, întrunit joi la București, a decis organizarea unei colecte pentru ajutorarea comunităților ortodoxe din Siria și Turcia, grav afectate de cutremurul devastator care s-a produs la începutul acestei săptămâni.

Seismul a afectat comunitățile Patriarhiei Antiohiei din Alexandretta, Mersin și Antakia din Turcia, precum și comunitățile din Alep, Latakia și Hama din Siria.

Această colectă este organizată de Patriarhia Română prin platforma Ajută cu bucurie, instrument utilizat tot în scop umanitar în perioada pandemiei, dar și pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Colecta se desfășoară până în data de 4 martie 2023. Persoanele care vor să ajute o pot face direct în platforma ajutacubucurie.ro – începând cu data de 11 februarie – sau prin virament bancar în conturile de mai jos.

  • RO54 RNCB 0075 0048 9503 0091 (LEI),
  • RO27 RNCB 0075 0048 9503 0092 (EURO),
  • RO97 RNCB 0075 0048 9503 0093 (USD).

Situația din Turcia și Siria

Peste 21.000 de morți s-au produs în urma cutremurului din Siria și Turcia, iar numărul lor ar putea crește până la finalul căutărilor.

Orașele din Turcia sunt în mare parte izolate din cauza cutremurului și încă sunt persoane care nu au fost găsite, fiind prinse sub dărâmături.

Departamentul pentru tineri din cadrul Patriarhiei Antiohiei, condus de Arhimandritul Meletie Shatahi, fost student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, oferă asistență celor afectați de seism în Siria, în special în orașele Alep, Latakia si Hama.

Mai multe lăcașuri de cult au fost afectate. Două biserici din Antakia au fost distruse de cutremur și va fi nevoie să fie reconstruite; o altă biserică din Iskenderun (Alexandretta) este în parte distrusă; o biserică din Arsuz a fost distrusă.

Catedrala Sf. Ilie din Alep a fost afectată, dar nu distrusă, iar în prezent în catedrala din Alep sunt găzduite mai multe familii care au rămas fără adăpost.

O altă biserică afectată este biserica Sf. Gheorghe din Latakia, port la Marea Mediterană, în Siria.

sursa: basilica.ro