În după-amiaza zilei de marți, 19 iunie a.c., de la ora 16.00, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor a participat la Bârlad, la spectacolul muzical intitulat: ,,Glas de copil, icoană și har'' și la o expoziție de icoane. Evenimentul a avut loc în foaierul teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad și a fost susținut de copiii de la Cercul de muzică din cadrul Clubului copiilor „Spiru Haret” Bârlad, profesori îndrumători fiind Raluca Dănăilă și  Simona Vizureanu Bejan.

După vernisajul expoziției, care a reunit icoane în mozaic, icoane pe lemn și icoane pe sticlă, toate realizate de copii sub îndrumarea doamnei profesor Raluca Dănăilă, Preasfințitul Părinte Ignatie a ținut să aprecieze efortul și talentul acestora, afirmând că datorită lor „ne-am împărtășit de frumos și de multă lumină”. Redăm, în continuare, câteva gânduri adresate de Ierarhul Hușilor celor prezenți:

„Fiecare Episcop, în tradiția ortodoxă are o icoană pe care o poartă la piept – engolpionul - nu este un accesoriu, nu este o bijuterie liturgică, așa cum  poate unii au tendința să creadă. Ea are menirea și, să spunem, vocația de a-l responsabiliza pe Episcop ca, prin tot ceea ce face el, să transforme fiecare om, fiecare privire, fiecare gest, fiecare lacrimă, fiecare bucurie, într-o icoană.(...)

Acești copii, prin tot ceea ce au făcut, prin cântec, prin icoană, pictură, imagine, dar și prin harul pe care ei ni l-au transmis, nu au făcut altceva decât să ne transpună într-o situație de evaluare. Unde suntem noi?

Sigur că icoana nu are numai o valență estetică, ci înseamnă ceva mai mult decât esteticul, înseamnă această îngemănare, această concentrare de frumos și de lumină. (...)

A picta o icoană nu presupune numai talent, presupune și foarte mult har. Cine pictează trebuie, în primul rînd, să fie un om care se roagă foarte mult.

Frumusețea și lumina care o transmit aceste icoane ne conving! Frumusețea și lumina unui copil este întotdeauna interioară, pe măsură ce noi creștem frumusețea și lumina devin din ce în ce mai artificiale și încercăm să ascundem, să suplinim sau să substituim lipsa de lumină și lipsa de frumos pe care nu o mai avem.

Prin urmare, am pornit de la icoana pe care o poartă Episcopul, iar menirea lui este ca frumosul și lumina să devină interioare și astfel convingătoare. La fel sunt lumina și frumosul fiecărui copil, pentru că pornesc din interiorul lui!”

Evenimentul a fost organizat de parohia Crasna, preot paroh Daniel Dănăilă, protopopiatul Huși, și de Clubul copiilor „Spiru Haret” Bârlad. 

Ultimele articole