Vineri, 20 iulie, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Floreşti, protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului lăcaş.

Numeroşi credincioşi au ţinut să-l cinstească pe Sfântul Proroc Ilie, participând la Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile la strană fiind date de Corala Catedralei Mitropolitane din Iași.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Părintele Episcop Ignatie a descris  personalitatea duhovnicească a Sfântului Ilie,  evidenţiind curajul şi sinceritatea acestuia:

„Sfântul Ilie a fost un proroc plin de entuziasm, de fervoare, plin de râvnă pentru mărturisirea Dumnezeului autentic, a credinţei adevărate.

Pentru Sfântul Ilie nu era nimic din ceea ce numim rutină. Tot ceea ce făcea, purta amprenta bucuriei că Îi slujeşte lui Dumnezeu.”

Totodată, Ierarhul Huşilor, pornind de la modul în care Dumnezeu S-a descoperit Sfântului Ilie, a arătat cum poate fiecare om să-L întâlnească pe Dumnezeu:

„Oricât am fi de entuziaşti în a ne trăi credinţa, Dumnezeu ne învaţă ceva: El nu vine acolo unde este gălăgie, rumoare, dezordine interioară, ci vine acolo unde este linişte, precum adierea lină de vânt. Ca să putem să-L întâlnim pe Dumnezeu, să-L vedem pe Dumnezeu, este nevoie să renunţăm la gălăgia patimilor, la orice fel de viciu pe care-l încuviinţăm să vină în sufletul nostru. (...) Dacă vrei ca Dumnezeu să vină în inima ta, în viaţa ta, în adâncul conştiinţei tale, renunţă la gălăgia păcatelor, a orgoliului, a mândriei, şi la tot ceea te poate ţine departe de El.”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a felicitat în mod deosebit pe cei care poartă numele Sfântului Ilie, îndemnându-i pe cei prezenţi să pună acest nume copiilor. De asemenea, arhimandritul Iezechiel Ariton, duhovnicul Mănăstirii Floreşti, a mulţumit Ierarhului Huşilor pentru împreuna slujire, felicitându-l totodată cu ocazia prăznuirii ocrotitorului său spiritual, Sfântul Ilie, al cărui nume l-a primit în Taina Botezului.

Ultimele articole