În data de 18 februarie 2018, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Oltenești, Protopopiatul Huși, unde a slujit Sfânta Liturghie.

În data de 18 februarie 2018, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Oltenești, Protopopiatul Huși, unde a slujit Sfânta Liturghie.

După citirea Sfântei Evanghelii, Ierarhul Hușilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat scopul perioadei de post:

„ Adam, împreună cu soția sa Eva, n-au reușit să păstreze promisiunea de a nu mânca din pomul care era în mijlocul Raiului. Neascultându-L pe Dumnezeu, Adam și cu Eva au fost izgoniți din Rai, din locul unde ei Îl puteau vedea pe Dumnezeu, din locul unde puteau vorbi cu Dumnezeu față către față. Adam și cu Eva au căzut în capcana vicleniei celui rău ...

Duminica de astăzi ne aduce aminte că în urma acestei neascultări noi trăim o condiție de exilați, în care nu mai suntem în Raiul lui Dumnezeu. Trebuie să recâștigăm Raiul prin nevoință, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Păcatul lui Adam este că el nu a știut să postească, n-a știut să se înfrâneze, ceea ce a dus la ruperea comuniunii cu Dumnezeu, divorțul de Dumnezeu...

Dacă noi vrem să câștigăm Raiul, avem nevoie de postire, avem nevoie de înfrânare, să facem parcursul invers a ceea ce a făcut Adam.

Postul este hotărârea ființei noastre de a-l vedea pe Dumnezeu, postim ca să ne întâlnim cu Dumnezeu. Nepostirea te duce la nevederea lui Dumnezeu.

De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să înțeleagă postul ca prilej al întâlnirii cu Dumnezeu:

Trăim într-o lume în care se postește foarte puțin De ce poți tine o cură de slăbire foarte ușor, dar nu poți posti? Pentru că nu ai înteles semnificația postului. Când nu ai o motivație puternică în spatele unui lucru, nu poți să îl împlinești.

Și noi găsim diverse scuze ca să nu postim: tinerii că sunt prea tineri, oamenii în vârstă că sunt prea în vârstă, dar singurii care au în fața lui Dumnezeu această scuză sunt oamenii bolnavi. În rest, toți ar trebui să postească.(...)

Să încercați fiecare să postiți, cât puteți. Propuneți-vă să postiți tot postul. Dacă nu reușiți, măcar în mintea voastră ați făgăduit lui Dumnezeu că veți posti tot postul.

Noi nu postim ca să ne lăudăm, nici ca să devenim mai supli din punct de vedere trupește, ci ca să ne întâlnim cu Dumnezeu, așa cum s-au întâlnit cu El proorocul Moise și proorocul Ilie după cele patruzeci de zile de postire.”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Ioana - Alexandra, fiica preotului paroh Ionuț Creangă.

Ultimele articole