Sâmbătă, 23 iunie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat slujba de pomenire şi a sfinţit monumentul ridicat la Fălciu în memoria ostaşilor români căzuţi în bătălia de la Țiganca, una dintre cele mai sângeroase bătălii ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

În cuvântul său, Ierarhul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre modul cel mai firesc şi sincer prin care putem cinsti jertfa înaintaşilor:

„Momentul acesta de rugăciune este absolut esenţial pentru că este singura legătură a noastră cu cei ce au plecat în lumea de dincolo, jertfindu-se pentru un ideal aşa frumos, cum este întregirea neamului nostru.

Este foarte important să avem starea interioară cuvenită de cinstire şi de maximum respect faţă de eroii noştri, şi o facem cel mai bine nu atât prin discursuri sau prezenţe festiviste, cât mai ales prin rugăciune, ca Dumnezeu să le dea odihna pe care au căutat-o.

Biserica aceasta transmite: dragostea de neam şi credinţa sunt perfect îngemănate. Noi nu facem altceva decât să dăm mărturie că Steagul ţării şi Crucea trebuie să meargă înainte. (...) Dragostea de patrie, credinţa, armata, valorile acestui neam trebuie să fie într-o conjugare perfectă.

Domnul să le dea odihnă veşnică celor cărora le datorăm faptul că ne putem ruga aici nestingheriţi, celor cărora le datorăm libertatea!”

Parcul istoric şi monumentul eroilor ridicat de Primăria Fălciu are meniea de a da mărturie despre jertfele enorme ale Armatei Române pentru eliberarea Basarabiei.

În timpul bătăliei de la Ţiganca (22 iunie - 16 iulie 1941), peste 10.000 de soldaţi români au murit sau au fost daţi dispăruţi, această luptă fiind considerată de istorici una dintre cele mai sângeroase bătălii date de români pentru reîntregirea ţării.

Ultimele articole