În Duminica a VI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Șuletea, Protopopiatul Huşi.

După slujba de sfințire a fost săvârşită Sfânta Liturghie, pe o scenă amenajată lângă biserică. Alături de Părintele Episcop Ignatie, din soborul slujitorilor au făcut parte părintele Marius–Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huși, părintele Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, precum şi numeroşi preoți din parohiile învecinate. În ciuda vremii nefavorabile, numeroşi credincioşi au ţinut să participe la acest eveniment unic în comunitatea lor.

Răspunsurile la strană au fost date de corul preoţesc „Dignus est”.

În omilia rostită după citirea pericopei evanghelice, Ierarhul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre criteriul real al evaluării credinţei în Dumnezeu:

„Credinţa este foarte greu să o vezi în sufletul omului. Dumnezeu însă ne poate evalua cel mai bine din punct de vedere spiritual. Noi avem tendinţa, atunci când vorbim despre noi înşine, când ne autocalificăm din punct de vedere spiritual, de a plusa întotdeauna. Cu cât un om vorbeşte mai mult despre faptul că el este credincios, şi vrea să îi convingă pe cei din jur că este credincios, să vă puneţi întrebări asupra sincerităţii lui! (...)

Omul credincios niciodată nu vorbeşte despre credinţa sa, credinţa sa este cea care se vede. Nu este nevoie să o verbalizezi, nu e nevoie să te lauzi cu credinţa ta!

Noi întotdeauna ne supraevaluăm! Cel care ne vede cel mai bine este Dumnezeu. Oricât ne-am lăuda, oricât am părea noi mai evlavioşi, El vede adâncul sufletului tău, cum îţi trăieşti tu credinţa, care sunt trăirile tale interioare, care sunt intenţiile tale când te apropii de Dumnezeu. Dacă vom avea toate acestea în minte, atunci nu-l vom judeca pe aproapele nostru, pe cel care nu este conform grilei noastre de evaluare.

Dumnezeu nu are nevoie de evlavie falsă, de ipocrizie, de superficialitate, El are nevoie de sinceritate.  Îţi dai seama de falsitatea credinţei cuiva atunci când vrea să te convingă prin cuvinte de ceea ce nu are în el.”

După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a oferit mai multe distincţii de vrednicie celor care s-au remarcat în mod deosebit în restaurarea sfântului lăcaş, iar preotul paroh Aurel Zlat a fost hirotesit iconom stavrofor.

De asemenea, Preasfinţia Sa a sfințit Monumentul închinat eroilor din comuna Șuletea, căzuți în Războiul pentru Independență și în cele două Războaie Mondiale, apoi a depus o coroană de flori în cinstea acestora.

Ultimele articole