În seara zilei de miercuri, 13 iunie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” – Alexandru Vlahuță, protopopiatul Bârlad. Răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic „Macarie Ieromonahul" din Suceava, condus de dl. Daniel Maxemiuc.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a săvârșit rânduiala tunderii în monahism la doi viețuitori ai mănăstirii: rasoforul Serapion Bâgu a primit numele de monah Lazăr, iar rasoforul Varsanufie Bâclea a primit numele Eufrosin.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind modul în care un călugar își poate împlini cele trei voturi monahale și cum acestea se raportează la învățătura Bisericii:

„Fecioria este fidelitate față de Hristos, să te dăruiești lui Dumnezeu cu toată ființa ta. Se pleacă de la curăția trupului, însă fecioria presupune mintea integră care nu se lasă fisurată de patimi și păcat. Noi trăim drama patimilor pentru că mintea noastră nu mai este integră.(…)

A împlini votul sărăciei de bună voie înseamnă să nu-ți atașezi inima de nimic din tot ce ține de lumea aceasta. Sărăcia pe care ne-o cere Hristos nouă călugărilor presupune ca inima să fie golită de cele ale lumii acesteia pentru a fi pregătită să fie umplută de Dumnezeu. Când sufletul unui om este plin de patimi, Dumnezeu nu poate să vină în locul umplut de gălăgia lor. Sărăcia aceasta nu este altceva decât liniștea și cumințenia sufletului care contemplă și năzuiește să-L vadă pe Dumnezeu.”

La finalul Sfintei Liturghii părintele stareț Zaharia Curteanu a mulțumit ierarhului pentru bucuria împreună-slujirii și pentru oficierea rânduielii de tundere în monahism pentru cei doi viețuitori ai mănăstirii.

Ultimele articole