În Duminica a V-a după Paşti, (a Samarinencei) Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii noi a parohiei Lunca Banului II, protopopiatul Huşi.

Evenimentul, urmat de săvârşirea Sfintei Liturghii pe un podium amenajat în curtea bisericii, a adunat numeroşi credincioşi, atât din parohie, cât şi din împrejurimi.

În omilia rostită cu acest prilej, Ierarhul Huşilor a arătat că Hristos ne învaţă arta dialogului şi a răbdării în relaţiile cu semenii noştri:

„Dumnezeu ne învaţă cum să dialogăm, cum să abordăm pe cei care nu au întelegerea atât de profundă a lucrurilor, a credinţei. Hristos ne învaţă să avem răbdare cu cei de lângă noi, să învăţăm arta dialogului. (...) A dialoga cu cineva înseamnă deja să începi un pelerinaj în sufletul lui, să intri în inima lui, în adâncul fiinţei sale. Cu multă discreţie, cu delicateţe.(...)

Când Îl întâlneşti pe Domnul şi dialoghezi cu el, şi ai răbdare să-L asculţi, nu se poate să nu aibă loc o schimbare în inima ta, să vezi altfel lucrurile.”

De asemenea, Preasfinţia Sa a a explicat ce înseamnă „apa cea vie” la care a făcut referire Domnul Hristos:

„Hristos nu şi-a pierdut răbdarea cu femeia samarineancă, văzând că nu înţelege ce vrea să spună prin „apa cea vie”, care este Duhul Sfânt.  Dacă Duhul Sfânt vine în viaţa omului, el nu mai însetează după cele din lumea aceasta.

A nu înseta niciodată, din punct de vedere duhovnicesc, înseamnă a găsi sensul vieţii tale. Înseamnă să descoperi care este rostul tău pe acest pământ. Când nu-l descoperi, însetezi, te frămânţi în inima ta, şi toată viaţa ta este un chin.(...) Duhul Sfânt ne hrăneşte pe fiecare dintre noi din punct de vedere spiritual. Dar nu putem descoperi „apa cea vie” dacă nu intrăm în dialog cu Dumnezeu şi nu ne mărturisim Lui.”

La final, Preasfinţitul Părinte Ignatie a evidenţiat pe toţi cei care au contribuit la zidirea bisericii, oferindu-le diplome de vrednicie. De aemenea, preoţii: Cătălin Macovei, de la parohia Lunca Banului I şi Dumitru Bălan, parohul bisericii nou sfinţite, au primit, din partea Ierarhului Huşilor, distincţia de iconom stavrofor.

Ultimele articole