În seara zilei de 5 decembrie Preasfințitul Părinte Ignatie a oficiat Vecernia mare și Litia cu ocazia hramului bisericii „Sfântul Nicolae” din municipiul Vaslui, răspunzând invitației făcute, în numele enoriașilor, de preoții slujitori Andrei Zăgan și Ștefan Hoțoleanu.

Ierarhul Hușilor a fost întâmpinat la Vaslui de un sobor de preoți și de numeroși credincioși care au ales să-și petreacă orele după-amiezii în rugăciune și comuniune cu Ierarhul Hușilor.

În cadrul slujbei Vecerniei, Preasfinția Sa a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului Majestății Sale Regele Mihai I al României, după ce în cursul zilei a fost anunțată trecerea sa la cele veșnice.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură în care, pornind de la troparul sărbătorii, a evidențiat principalele trăsături ale Sfântului Nicolae:  „Sfântul este o icoană a blândeții, dar în același timp este un îndreptar al credinței, măsură și model pentru credință. A dobândit sfințenia prin blândețe, prin smerenie și prin adevărul faptelor. Virtuți de care și noi avem mare nevoie, cu precădere în lumea în care trăim, în care asistăm la o escaladare, o amplificare, a agresivității între oameni, între popoare”.

Opusul blândeții este mânia, care aduce celui stăpânit de ea o stare aproape demonică, a subliniat Preasfinția Sa: „Suntem prinși în această carapace a mâniei. Un om care se mânie deja a intrat sub influența celui rău și starea de mânie este cea care îl desfigurează. Cei care se mânie foarte ușor sunt oameni mândri, se hrănesc din mândrie. Cât de greu este să stai lângă un om care nu are starea de blândețe, ce este starea de rai a sufletului. Avem nevoie de blândețe, de smerenie. Nu trebuie să ne luăm de fiecare dată revanșa când cineva ne nedreptățește!

Ca dar de suflet oferit credincioșilor prezenți, Preasfințitul Părinte Ignatie a interpretat un colind tradițional din zona Transilvaniei.

Ultimele articole