În Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Vaslui.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat ce presupune cu adevărat Ortodoxia, dreapta credință:  

„Ortodoxia este un mod de viață, nu este teorie, nu este ideologie, nu este nici măcar o religie. Ortodoxia nu este o religie. Tot ceea ce este religie instituționalizează. Ortodoxia este un mod de viață, se reflectă în tot ceea ce facem. Este o credintă vie, autentică, dreaptă trăire a Dumnezeului adevărat. Ea este personală, vădeste o relație personală a noastră cu Dumnezeu.

În ortodoxie nu avem tendința de a vedea totul sub lupa aceasta a rațiunii, să diseminăm tot ceea ce înseamnă actul acesta al credintei noastre ortodoxe. Ea trebuie mai întâi trăită și apoi mărturisită, căci poti să dai mărturie despre lucruri pe care nu le cunoști, însă acea mărturisire nu este autentică, nu se validează. Mărturisirea autentică se validează prin trăire, să existe o consonanță între ceea ce spui tu și ceea ce faci, să nu fie o ruptură între acestea.”

Pornind de la dialogul expus în Evanghelia zilei, dintre Filip și Nathanael, Ierarhul Hușilor a explicat ce presupune întâlnirea omului cu Dumnezeu:

„Ortodoxia înseamnă vedere și întîlnire personală cu Dumnezeu. Dacă vrei să înțelegi cine este Hristos, trebuie să vezi, să experimentezi, să te întâlnești cu El. Este ceea ce facem noi în fiecare Liturghie, iar întâlnirea maximală este Sfânta Împărtășanie.(…)Dacă noi îl slujim pe Dumnezeu fără vicleșug, sufletul nostru devine cer în care se așează Domnul. Ori Dumnezeu nu poate să vină într-un suflet care nu se roagă, de aceea Ortodoxia mai înseamnă și rugăciune.”

Fiind prima dată când a slujit în această biserică, Părintele Episcop Ignatie a oferit preoților slujitori, Vasile Pârcălabu și Cătălin Mirciu, Sfântul Antimis.

Ultimele articole