Marți, 13 martie 2018, în paraclisul „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, dimpreună cu preoții profesori și studenții instituției de învățământ.

Din soborul slujitor a făcut parte părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie dar și părintele Marcel Cojocaru, spiritualul instituției de învățământ. Spre finalul Sfintei Liturghii, PS Ignatie le-a ținut studenților și profesorilor prezenți în capela facultății un cuvânt de învățătură: „Sfânta Împărtășanie este întâlnirea noastră cu Hristos Cel înviat. Este starea de bucurie, starea de nuntă, de logodnă a sufletului atunci când Îl așteaptă o zi întreagă pe Hristos. Și ziua de duminică, ziua Domnului, era ziua prin excelență de împărtășire a primilor creștini cu Trupul și Sângele Domnului. De asemenea, dacă am înțelege cu adevărat ce înseamnă postul, ca pelerinaj al sufletului înspre Învierea lui Hristos, ca formă de așteptare a lui Hristos Cel înviat, ca întâlnire cu Hristos, am împlini într-adevăr rostul lui. Acesta nu trebuie să devină un scop în sine, spre exemplu, postesc negru, timp de mai multe zile, dar nici măcar nu mă gândesc să mă împărtășesc. Este o formă de secularizare din interior asupra a ceea ce înseamnă postul și semnificația lui. Dacă nu avem o înțelegere dreaptă asupra a ceea ce înseamnă Sfânta Împărtășanie, ca cea care ne îndumnezeiește pe noi, ca fiind ziua noastră de sărbătoare, nu vom înțelege de ce Sfânta Liturghie de astăzi ar trebui să se săvârșească seara, nu dimineața. Primii creștini luau de duminică Sfânta Împărtășanie acasă, și primeau Sfintele Taine în zilele de rând, după o zi de post negru, ca o formă de întărire. Împărtășindu-se seara și înmulțindu-se numărul creștinilor, acest ritual de împărtașanie a fost solemnizat, transformându-se în ceea ce numim noi astăzi Liturghia de seară.” 

Totodată, părintele decan Ion Vicovan a adresat chiriarhului câteva cuvinte de mulțumire pentru slujba sărvârșită: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această binecuvântată zi și aducem smerită mulțumire Presfinției Voastre pentru cea dintâi vizită, pentru împreuna slujire și rugăciune, într-o perioadă specială, înainte de Învierea Domnului. Vă mulțumim că ați acceptat această invitație”.

La final, după ce credincioșii prezenți au primit binecuvântarea ierarhului, Preasfințitul Părinte Ignatie a avut o întâlnire la care au participat studenții fii duhovnicești ai Eparhiei Hușilor.(sursa: Doxologia.ro)

Ultimele articole