De sărbătoarea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși.

În cuvântul de învățătură ținut cu acest prilej, Preasfinția Sa a arătat semnificațiile deosebit de profunde ale Praznicului Botezului Domnului:

„Sărbătoarea Botezului Domnului ne aduce aminte și ne învață ceea ce noi am trăit în Taina Sfântului Botez. Odată botezați, am trăit experiența cerurilor deschise și venirea Sfintei Treimi în viața noastră, în inima noastră.

Să reflectăm la ce dar mare am primit la Botez. Și anume Sfânta Treime s-a așezat în inima noastră. Că noi nu mai simțim aceasta, se datorează păcatului care a pătruns în noi și a întunecat această stare de har a sufletului nostru. Taina Sfântului Botez este împăcarea noastră cu Dumnezeu(...) Mai putem trăi lucrul acesta prin Sfânta Împărtășanie. Prin Împărtășanie noi permanentizăm starea pe care Dumnezeu ne-a dat-o în Taina Sfântului Botez. El vine prin Sfânta Împărtășanie în inima noastră. Dumnezeu nu se așează într-o inimă mândră, plină de sine, într-o inimă murdară. Dumnezeu vine într-o inimă smerită, curată, cu disponibilitate de a-L primi.

Smerenia este cea care descuie cerurile pentru fiecare dintre noi. Smerenia este puterea de a-ți vedea păcatele și de a conștientiza locul unde ești tu.”

După Sfânta Liturghie a urmat slujba de Sfințire a Apei săvârșită de Ierarhul Hușilor în fața Catedralei Episcopale, la statuia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: „Nu este întâmplător faptul că noi facem această slujbă de sfințire mare a apei afară, în univers, în cosmos, pentru că prin sfințirea apei se sfințește întreg cosmosul. Știți cât de vitală este apa pentru fiecare dintre noi! Avem nădejde că, prin slujba aceasta cu mult har, cu foarte multă binecuvântare, întreaga creație este sfințită!”

Ultimele articole