În seara zilei de 17 ianuarie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Husilor, a săvârșit slujba Privegherii în cinstea Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului" – Alexandru Vlahuță, răspunzând invitației părintelui stareț Zaharia Curteanu.

Începând cu ora 21.00 s-a savârșit Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia și apoi Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat aspecte din viața Sfinților Atanasie și Chiril, contribuția covârșitoare a teologiei atanasiene pentru combaterea ereziei lui Arie, subliniind importanța înțelegerii învățăturii de credință ce afirmă unitatea de ființă dintre Persoanele Sfintei Treimi, iar în încheiere a explicat importanța asumării și împlinirii poruncilor evanghelice de către fiecare membru al Bisericii, fie monah, fie mirean.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Zaharia a multumit Ierarhului pentru prezență, rugăciune și cuvântul de învățătură, precum și pentru bucuria împreunăslujirii.

Alături de părintele stareț, Preasfințitul Părinte Ignatie a vizitat biserica mare a mănăstirii, care va avea hramurile „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", aflată la momentul împodobirii cu pictură.

A doua zi dimineata , începând cu ora 9.00, s-au savârșit slujba Acatistului și Parastasul pentru cei adormiti, iar la ora 10.00, în trapeza mare,  a avut loc o sinaxă cu toți viețuitorii mănăstirii, Preasfințitul Părinte Ignatie vorbindu-le despre viața monahală actuală și provocările ei, accentuând rolul ascultării în viața de obște, a participării la sfintele slujbe și, mai ales, importanța împărtășirii cât mai dese, dar responsabile, cu Trupul și Sângele Domnului.

La finalul sinaxei, Ierarhul Hușilor a oferit părintelui stareț Zaharia Sfântul Antimis pentru fiecare paraclis aflat în cadrul ansamblului monahal.

Ultimele articole