Credincioșii din ținutul Branului, Țara Bârsei și alte părți ale României au participat duminică, 23 septembrie, la târnosirea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Siluan Athonitul” din Parohia Tohanul Vechi II, județul Brașov. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii. 

Alături de ierarhi s-au aflat numeroși preoți și diaconi, amintindu-i aici pe starețul Mănăstirii Frăsinei, arhimandritul Ioanichie Popescu, arhimandritul Nicodimos Kabarnos din Atena, Grecia, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, parohul George Laurențiu Bota și alți slujitori ai sfintelor altare.

După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult. Răspunsurile litrgice au fost date de grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Părintele Episcop Ignatie. Ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica a 18-a după Rusalii, a pescuirii minunate.

„Sfântul Apostol Petru se mărturisește și în același timp se smerește în fața Domnului și Îi spune că deși a trudit toată noaptea încercând să prindă pești și chiar dacă El le cere un lucru aproape imposibil acum, datele evidenței fiind altele și anume că nu avea cum să prindă pește, va face după cuvântul Lui. Din această atitudine a Sfântului Petru noi învățăm un lucru esențial și anume că oricâtă experiență am avea, oricâte cunoștințe am asimila, oricât de buni am fi în profesia noastră, există un moment limită în care avem nevoie să recunoaștem fiecare în parte faptul că nu putem mai mult. În momentul în care absolutizăm, în momentul în care idolatrizăm și totul se mișcă în jurul experienței noastre, a cunoștințelor pe care noi le-am asimilat, transformăm experiența și cunoașterea noastră într-o ideologie”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rânduiala târmosirii unei biserici și i-a felicitat pe toți cei care au contribuit de-a lungul anilor la zidirea noului locaș de cult din Tohanul Vechi.

„Sfințirea bisericii este un moment foarte important pentru că locașul devine un loc sfințit și sfințitor, el este sfințit ca să devină sfințitor. Tot ceea ce-am făcut de la punerea pietrei de temelie până în acest moment au fost lucrări prin care am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu și L-am chemat pe Mântuitorul Iisus Hristos să-și facă locaș aici și Duhul Sfânt să lucreze prin Sfintele Taine”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

În semn de prețuire pentru aceste eforturi, Părintele Mitropolit a oferit mai multe distincții și acte de cinstire. În primul rând, părintele paroh George Laurențiu Bota a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, distincția „Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Distincția a fost înmânată de IPS Mitropolit Laurențiu, iar mai apoi ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” primarului orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrișan. De asemenea, grupul „Tronos” al Patriarhiei Române, arhimandritul Nicodimos Kabarnos și pictorii Camelia și Condrea Toma au primit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Adunarea parohială, Consiliul parohial, Primăria Zărnești și mai mulți ctitori și binefăcători au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.

Părintele George Laurențiu Bota le-a oferit ierarhilor în dar din partea comunității parohiale câte un engolpion.

Sărbătoarea de la Tohanul Vechi s-a încheiat în după-amiaza zilei cu un concert de muzică psaltică și patriotică susținut de grupul „Tronos” și arhimandritul Nicodimos Kabarnos.

Ultimele articole