Vineri, 31 mai 2024, la Teatrul Național din București s-a desfășurat Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2023. Amfitrion al Galei a fost președintele interimar al Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian. 

În cadrul acesteia, domnul Cristian Pătrășconiu a fost laureatul 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗦𝗰𝗿𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮 𝗽𝗲 𝗮𝗻𝘂𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟯, acordat pentru cartea de convorbiri cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Pâinea și lumina vieții: Două dialoguri despre Crăciun și Paști, apărută la editurile Spandugino & Horeb.

Juriul a fost alcătuit din Angelo Mitchievici (președinte), Gheorghe Glodeanu, Andrea H. Hedeș, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon, Peter Sragher, Răzvan Voncu (membri), a decis premiile la secțiunile Poezie, Proză, Critică, Eseu și Istorie Literară, Memorii, Jurnale, Publicistică, Dramaturgie, Traduceri din Literatura Universală, Literatură pentru Copii și Tineret, Debut, și Premii Speciale.

Atmosfera culturală, plină de rafinament, a fost punctată de momente artistice aparținând actriței Lamia Beligan (actriță la Teatrul Național din București) și muzicienilor Ion-Bogdan Ștefănescu (flaut, Filarmonica „George Enescu”) și Irina Mureșan (vioară, în prezent resident-artist la Cité Internationale des Arts, Paris).

Domnul Cristian Pătrășconiu este publicist și scriitor. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. 

Are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi din ultimele două decenii. Este (co)autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare. Moderează și realizează podcastul Spandugino – Reziliență prin cultură.

Lucrarea „Pâinea și Lumina Vieții. Două dialoguri despre Crăciun și Paști”, de Părintele Episcop Ignatie al Hușilor în dialog cu Cristian Pătrășconiu, a văzut lumina tiparului anul trecut, fiind lansată în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest – ediția 2023.

Volumul a apărut în condiții grafice deosebite, la Editurile Spandugino& Horeb.

Potrivit domnului Cristian Pătrășconiu, „conversaţiile ample care se regăsesc transcrise în această carte au existat, mai întâi, într‑o formă diferită: şi anume, ca patru video‑dialoguri tematice despre Naşterea şi despre Învierea lui Iisus, înregistrate (la Huşi, în biblioteca Părintelui Episcop Ignatie al Huşilor) şi difuzate, în primăvara şi în toamna anului trecut (n.n. 2022), în cadrul unor ediţii speciale ale podcastului Spandugino, „Rezilienţă prin cultură”.

Cele patru ample dialoguri au fost însă gândite, de la bun început, să capete conturul a ceea ce au devenit odată cu acest volum: o carte. Aceasta!

Pâinea şi Lumina Vieţii urmează structura pe care au fost gândite dialogurile de pornire, însă versiunea textuală a acestor conversaţii este una îmbunătăţită şi, în mod evident, mai mare decât ceea ce era iniţial. Orizontul tematic este, pentru ambele formate, intact; formulările cu care sunt atacate atât de generoasele teme sunt însă, în mai multe rânduri, ajustate pentru rigorile unui text tipărit”.