În Vinerea Mare, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit slujba Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Huşilor a vorbit despre puterea dragostei răstignite:

„Toţi cei care s-au năpustit, cu o ură nemărginită, toţi cei care Îi aruncau priviri piezişe, care Îl dispreţuiau, care Îl ironizau, s-au înşelat, căci pe cruce era Dumnezeu-Omul, Care este dragoste desăvârşită, şi nu au făcut altceva decât să răstignească dragostea desăvârşită. Pe cruce era Iubirea.(...)

Hristos, pe cruce răstignit, nu capitulează, nu se lasă mişcat de ura venită de la oameni. În Vinerea Mare omul este cel care îl pălmuieşte pe Dumnezeu, îl scuipă pe Dumnezeu. Şi ce face Dumnezeu? Nu coboară de pe cruce, căci aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, dragostea îndelung rabdă.”

Totodată Preasfinţia Sa a vorbit despre virtutea răbdării nedreptăţilor:

„Hristos ne învaţă în Vinerea Mare că nedreptatea poate fi suportată. Atunci când suporţi o nedreptate, eşti în iubirea cea adevărată, atunci inima ta este cuprinsă de dragostea autentică. Nu când esti justiţiar, când te răzbuni, sau când te aperi, atunci eşti un fals, este orice altceva în inima ta, dar nu dragoste. Dacă rabzi nedreptatea în smerenie, cu gândul la Hristos, vei vedea că primeşti mult har de la Dumnezeu. Logica lumii de astăzi este mult diferită de logica lui Hristos.

Când dăm noi proba dragostei faţă de semenii noştri? Nu atunci când ne iubesc şi ei, ci atunci când ei ne greşesc, când ne dispreţuiesc, şi noi nu ne clintim din dragostea pentru ei.”

În finalul cuvântului său Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să rostească cât mai des, în tot ceea ce fac, următoarea rugăciune:

„Doamne, dă-mi putere ca tot ceea ce fac, să poarte mireasma dragostei Tale!”

 

Ultimele articole