Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat, la Catedrala Episcopală din Huşi, în ziua praznicului Învierii Domnului, Vecernia de Paști, numită și „A doua Înviere”.
Ierarhul Huşilor a fost înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte părinţii consilieri eparhiali Vladimir Beregoi şi Cosmin Gubernat, părinţii protopopi din Eparhie şi preoţii din municipiul Vaslui. Aceştia, potrivit tradiţiei, au citit pericopa evanghelică rânduită în cadrul slujbei, în 12 limbi.
Părintele Episcop Ignatie a vorbit celor prezenţi despre bucuria Învierii, care are puterea de a transforma întregul nostru mod de viaţă:
„Sărbătoarea Învierii este sărbătoarea prin excelenţă a bucuriei! Hristos le salută pe femeile mironosiţe, când se întorceau de la mormânt cu sufletul îndoit, prin cuvintele: „bucuraţi-vă, nu vă mai temeţi!”
Aşa cum spunea un intelectual al ţării noastre, dacă noi ne rezumăm să trăim această bucurie a Paştilor doar în ziua Învierii, aceasta devine ca un „1 mai sărbătoresc bisericesc”.
Ar trebui ca această energie a bucuriei Învierii să ne pătrundă în adâncul fiinţei noastre şi să devină realitatea noastră de zi cu zi. Ar trebui să asimilăm în aşa măsură bucuria adusă în lume de Hristos, prin Învierea Sa, prin biruinţa Sa asupra morţii, întunericului şi păcatului, încât să ajunem la acea stare pe care o trăia Sfântul Serafim de Sarov. Acesta, pe tot parcursul anului, când se întâlnea pe cineva, îl saluta: „Hristos a înviat, bucuria mea!” Pentru el, realitatea bucuriei Învierii a devenit o realitate de zi cu zi. Atât de mult şi-a asumat această bucurie, încât vedea, în cel de lângă el, pe Hristos cel Înviat. Orice întâlnire era convertită într-o bucurie imensă.
Hristos a convertit cea mai mare tragedie a omului – moartea, într-un moment de bucurie. Noi, dacă metabolizăm această energie a Învierii, concretizată în bucurie, vom putea converti tot ceea ce ţine de marasmul acestei lumi, toate dezamăgirile, toate tristeţile şi răutăţile, ura, minciuna, calomnia, într-un moment de bucurie. Trebuie să ne asumăm înlăuntrul inimii noastre această bucurie.”
Ierarhul Huşilor a explicat că bucuria Învierii a fost fermentul care a generat răspândirea Evangheliei de către sfinţii apostoli:
„Apostolii au putut să-L propovăduiască pe Hristos în lumea întreagă doar având depozitată în fiinţa lor bucuria primită în noaptea de Înviere. Conţinutul predicii sfinţilor apostoli a fost Hristos cel Înviat. Esenţa mărturisirii apostolice este Hristos cel Înviat. Din această bucurie primită în noaptea de Înviere, apostolii au primit putere, entuziasm şi au smuls din interiorul lor frica. Doisprezece apostoli au cucerit o lume întreagă pentru că aveau în fibrele fiinţei lor bucuria Învierii. Nimic nu le putea sta în cale! Nici măcar propria viaţă nu le era obstacol, pentru că aveau certitudinea că moartea a fost înghiţită de viaţă, odată cu Învierea lui Hristos.”
De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre roadele asumării bucuriei Învierii:
„Cum trăim noi bucuria Învierii, cum ne-o asumăm în viaţa de zi cu zi? Dacă nu reuşim să ne asimilăm această bucurie, ajungem să ne raportăm la Înviere doar cutumiar, tradiţional.
Fericitul Augustin spunea că bucuria este expansiunea sufletului, iar tristeţea este contragerea sufletului. Un om trist este un om cu sufletul chircit, mototolit. Omul care are bucuria Învierii, este un om expansiv. Frumuseţea lui se revarsă. Unde este păcat, acolo este tristeţe. Unde este harul lui Dumnezeu şi curăţenie a vieţii, este numai bucurie.”
La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a mulţumit preoţilor din municipiul Vaslui pentru că au răspuns invitaţiei de a sluji împreună, la Catedrala Episcopală din Huşi, ca expresie a bucuriei comuniunii, primindu-i apoi, într-un cadru festiv, la reşedinţa episcopală, alături de familiile lor.