În după-amiaza zilei de luni, 8 august 2022, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Oțeleni, Protopopiatul Huși.

Alături de Preasfinția Sa au slujit și părintele protopop Marius Cătălin Antohi și părintele paroh Alin Florin Ciobotaru.

În cuvântul adresat celor de față, Ierarhul Hușilor a explicat de ce, în logica spirituală, a fi puternic are o cu totul altă conotație decât cea pe care i-o dăm noi în mod obișnuit:

«Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic» (Luca 1, 49)

Pe Maica Domnului o numim, în slujbele Bisericii, „biserică sfințită și rai cuvântător”. Aceasta este mărirea pe care Dumnezeu a făcut-o cu Maica Domnului. Ea însăși a devenit ca o biserică în care S-a așezat Dumnezeu, a fost zămislit Dumnezeu-Fiul, ca Om, ca mai apoi să se întrupeze din ea.

I s-a făcut bucuria de a fi numită „rai cuvântător” - rațional. Acolo unde este Dumnezeu este Rai; unde nu este Dumnezeu, este iadul.

Raiul înseamnă lumină, bucurie, prezența Domnului. Maica Domnului le-a trăit pe toate acestea când S-a zămislit Fiul lui Dumnezeu, ca Om, din pântecele ei.

Ea Îl numește pe Dumnezeu „Cel Puternic” - nu în logica în care înțelegem noi termenul de „puternic”. Noi înțelegem că puternic este cineva care deține bogății materiale, care are în mâinile lui multe decizii.

În gândirea lui Dumnezeu, a fi puternic înseamnă a fi covârșit și plin de harul Lui. Este ceea ce îi spune Îngerul, Fecioarei Maria, când i-a dat vestea că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu: „Duhul Sfânt se va pogorî peste tine și Puterea Celui Preaînalt te va umbri”. Puterea Celui Preaînalt este harul lui Dumnezeu.

Aceasta este adevărata putere a omului: când are harul în inima sa, când are lumina dumnezeiască necreată în sufletul său.

Dumnezeu îi spune Sfântului Apostol Pavel (II Corinteni 12, 9): „Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”. Când suntem slabi, smeriți, atunci, de fapt, suntem puternici, căci lucrează în noi Dumnezeu.

Dumnezeu este Cel care ne covârșește cu harul Său și potențează în noi toate darurile care sunt așezate în ființa noastră.

A fi puternic din punct de vedere duhovnicesc înseamnă a simți în mod covârșitor și deplin, harul lui Dumnezeu.

Ultimele articole