În după-amiaza zilei de sâmbătă, 08 iunie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Parastasului pentru Părintele Mina Dobzeu, la împlinirea unui an de la mutarea sa la cele veşnice.

Numeroşi preoţi şi credincioşi au luat parte la acest moment de rugăciune în amintirea celui ce le-a fost părinte duhovnicesc. Tot acum au fost sfinţite crucea şi monumentul ce străjuiesc mormântul Părintelui Mina, de sub streaşina Catedralei Episcopale din Huşi.

Adresându-se celor prezenţi, Ierarhul Huşilor l-a caracterizat pe Părintele Mina Dobzeu ca fiind un om ce a trăit pentru Adevăr:

„Părintele Mina a fost un om al Adevărului. Nu a pus nimic mai presus de mărturisirea Adevărului, nici viaţa sa, nici pregătirea sa intelectuală, nici statutul său. În momentul în care avem curajul să mărturisim adevărul, după cuvântul lui Hristos, devenim oameni liberi. Absolut nimic nu ne mai poate ţine, nu ne mai poate eroda niciun fel de teamă, nu ne înspăimântă nici măcar faptul că ne este pusă în pericol viaţa.

Acesta este cuvântul care concentrează cel mai bine viaţa de mărturisire a Părintelui Mina: dragostea de adevăr. L-a iubit, în primul rând, pe Hristos, Cel care este Adevărul prin excelenţă. Iubindu-L pe Hristos, nu a avut decât o singură cale: să-L mărturisească! Mai ales într-un context foarte ostil al credinţei. Noi ne bucurăm  astăzi de libertate, de faptul că ne putem trăi nestingherit credinţa. Părintele Mina nu a avut parte de aşa ceva.”

Pe crucea ce străjuieşte mormântul Părintelui Mina se poate citi: „Aici odihneşte mărturisitorul şi vrednicul de pomenire, Arhimandritul Mina Dobzeu, ucenicul Episcopului martir Grigorie Leu şi botezătorul marelui om de cultură, monahul Nicolae Steinhardt de la Rohia (15 martie 1960, Jilava). „Aşa ne-a găsit Europa: cultivând duhul neamului, în genunchi, cu palmele adunate pentru rugăciune”.

Părintele Episcop Ignatie a amintit şi de momentul în care monahul Nicolae Steinhardt a primit botezul în Dreapta Credinţă din mâinile Părintelui Mina: „Intelectualii se bucură mult de „Jurnalul fericirii”, iar cei care poate mai au nelămuriri pe linie de credinţă, punând mâna pe această carte, se schimbă, are loc o prefacere lăuntrică. Îşi asumă mult mai profund statutul de creştin. Consider că este şi lucrarea Părintelui Mina, căci dacă nu l-ar fi botezat pe Nicolae Steinhardt, poate nu am fi avut „Jurnalul fericirii”.”

De asemenea, Preasfinţia Sa a mulţumit părintelui arhimandrit Iezechiel Ariton, duhovnicul Mănăstirii Floreşti, pentru implicarea avută în ridicarea monumentului dedicat Părintelui Mina, ca cel ce i-a fost naş de călugărie.

Totodată, a mulţumit doamnei doctor Cristina Tiron din Bârlad, care a donat Catedralei Episcopale din Huşi un tablou reprezentânu-l pe Părintele Mina, realizat de pictorul Daniel David.