În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Moreni, protopopiatul Vaslui, cu prilejul hramului acestui aşezământ.

Numeroşi credincioşi din Episcopia Huşilor au ales să o cinstească pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu participând la Sfânta Liturghie arhierească oficiată în altarul de vară al Mănăstirii Moreni.

În cuvântul său, Părintele Episcop Ignatie s-a oprit asupra uneia dintre virtuţile Maicii Domnului care permanent poate fi sursă de inspiraţie, şi anume frumuseţea sa lăuntrică:

„Maica Domnului este un model de frumuseţe interioară, sufletească, pentru fiecare dintre noi. Toţi alergăm după lucrurile frumoase. În orice strat al vieţii noastre tânjim după frumuseţe. Dumnezeu a aşezat în sufletul omului această sete după tot ce este frumos.

Omul dacă cultivă frumosul, se va salva pe sine însuşi! Urâtul, tot ce ţine de întuneric, simţim că ne degradează din punct de vedere sufletesc. Nimănui nu-i place un suflet urât din punct de vedere spiritual. Iar noi devenim astfel ori de câte ori acceptăm să vină păcatul în viaţa noastră. (...) Avem convingerea că Dumnezeu ne-a creat spre frumuseţe. Să dorim frumuseţea şi să o avem cât mai mult în viaţa noastră, în familia noastră!

Maica Domnului întruchipează această frumuseţe interioară, sufletească. Maica Domnului a fost un om de rugăciune care a ascultat întotdeauna ce a spus Dumnezeu. Iar Dumnezeu a ales-o pe Sfânta Fecioară Maria ca să-L nască pe Hristos în lume tocmai pentru frumuseţea ei lăuntrică. De aceea, în slujbele Bisericii, ea este numită „rai duhovnicesc”, „cer în care Dumnezeu S-a zămislit”.

În continuare, Ierarhul Huşilor a vorbit despre roadele cultivării frumosului în viaţa noastră:

„Cât de frumos este omul plin de nobleţe, de curăţenie sufletească, de puritate şi nevinovăţie! Frumuseţea interioară este mai convingătoare decât frumuseţea exterioară. Pentru că frumuseţa sufletească se revarsă şi asupra celor din jur. Un om curat la suflet este un om care îţi dă foarte multă linişte, foarte multă pace. (...)

Ori de câte ori ne rugăm Maicii Domnului ea ne împărtăşeşte din harul său de curăţenie! Dacă vreţi să găsiţi un om frumos, după Iisus Hristos, uitaţi-vă la Maica Domnului!”

În încheiere, Părintele Episcop Ignatie a îndemnat pe cei prezenţi să cultive mai mult frumosul, căci astfel chipul lumii de astăzi se poate schimba:

„Să încercăm să cultivăm mai mult frumosul! Să lăsăm la o parte viclenia, răutatea, desfrâul, vorba ocolită şi pofta nebunească după bani, care te dezumanizează! (...) Vedeţi câtă ură, câtă dezbinare, câtă murdărie sufletească în lumea în care trăim! Oamenii nu mai au răbdarea să se asculte unii pe alţii, se învrăjbesc unii cu alţii. De ce? Pentru că în spatele schimonosirii lumii de astăzi stă urâţenia sufletească! Un om frumos lăuntric nu dezbină! (...)

Direcţia în care merge lumea de astăzi nu este cea bună. Suntem în Anul Centenarului, dar dacă ne uităm în jur, vedem că nu reuşim să devenim oameni frumoşi şi să avem grijă de ţara aceasta, ca să devină una frumoasă. Ea nu poate deveni o ţară frumoasă dacă noi înşine nu ne primenim sufleteşte. Trebuie tu să decizi să te schimbi şi să devii un om frumos, mai întâi în familia ta, la locul tău de muncă şi apoi în societate. Dacă facem acest lucru, chipul lumii de astăzi ar putea să arate altfel, mult mai frumos!