Sâmbătă, 8 iunie a.c., a avut loc, la Iaşi, Întâlnirea Tinerilor din Protopopiatele Iași I, II și III,  eveniment organizat de Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Invitatul special al întâlnirii a fost Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Întâlnirea a fost prefaţată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de către Preasfinţia Sa, dimpreună cu un sobor de preoți, la biserica „Sfântul Sava” din Iași. Alături de ierarh au mai slujit părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Eparhiei Iașilor, alături de părinții protoierei Toma Gradinaciuc, Marius Daniel Profir și Mihail Roșu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de tinerii prezenți la slujbă.

 În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a explicat modul practic în care noi ne manifestăm iubirea faţă de Dumnezeu:

„Hristos ne arată, în Evanghelie, modul prin care noi putem să-L iubim, sau, mai precis, lampa de control prin care noi avem siguranţa că suntem în dragostea Lui.

Când vorbim de iubirea faţă de Dumnezeu, ne gândim la modul cum ne petrecem timpul. Cât din timpul, care este un dar al Lui, îl punem la dispoziţia lui Dumnezeu. Cu cât iubeşti pe cineva mai mult, cu atât vei dărui din timpul tău acelei persoane.  Cu persoanele care nu ne sunt dragi, ne este greu să petrecem chiar şi puţin timp alături de ele. O astfel de clipă  ni se pare foarte împovărătoare.

Când te afli în preajma persoanei iubite, cea pentru care investeşti foarte mult din sufletul tău, din viaţa ta, timpul parcă se suspendă, clipele trec foarte repede. Aşa înţelegem noi să măsurăm dragostea faţă de Dumnezeu, în funcţie de timpul pe care îl petrecem alături de El, în funcţie de cât de mult reuşim să conştientizăm prezenţa Lui în viaţa noastră.

Totodată, Ierarhul Huşilor  a arătat că împlinirea poruncilor lui Dumnezeu este cel mai la îndemână mod de a-L iubi pe Dumnezeu:

„Evanghelia ne dă şi un alt test, o altă lampă de control, prin care ne putem da seama dacă Îl iubim cu adevărat pe Dumnezeu. Hristos ne spune că „cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este cel care Mă iubeşte”. Hristos vorbeşte despre porunci ca despre o realitate pe care noi trebuie să o deţinem, să o avem la propria noastră dispoziţie.

Cel care are poruncile, acela le va şi păzi. Dacă poruncile lui Dumnezeu nu sunt o realitate care să facă parte din viaţa noastră, să dispunem de ele chiar şi în cele mai mărunte şi nesemnificative aspecte ale vieţii noastre, atunci nu le vom păzi. Iar dacă nu păzim poruncile Lui, e semn că nu avem dragoste faţă de El. Este una dintre cele mai grele probe pentru noi care credem şi ne considerăm ucenici ai lui Hristos.

Poruncile lui Hristos, în esenţa lor sunt două: să iubeşti pe Dumnezeu din toată inima ta, şi pe aproapele tău, ca pe tine însuţi.

Iubirea de Dumnezeu generează, cu adevărat, dragostea faţă de aproapele. Dacă Dumnezeu face parte din universul tău lăuntric, te vei raporta foarte frumos şi la semenul tău. Îl vei respecta, nu vei avea tentaţia de a-l înşela, de a-i vinde iluzii. Dragostea faţă de Dumnezeu te responsabilizează să înţelegi că şi semenul tău este fiu al lui Dumnezeu.”

foto credit: Flavius Popa

Ultimele articole