Biserica Parohiei Grozești din Oituz, județul Bacău, numită și Mausoleul Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc, a fost resfințită duminică, 26 mai a.c., de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. 

În cimitirul eroilor din preajma bisericii sunt înhumați 18.600 soldați care au murit în luptele de la Oituz din Primul Război Mondial. Cu prilejul sfințirii, biserica a primit ca ocrotitori și pe Sfântul Ioan Gură de Aur împreună cu mama sa Antusa.

În Primul Război Mondial, Valea Oituzului a fost martoră a trei lupte. Primele două au fost în campania din 1916 în perioada 28 septembrie/11 octombrie – 14/27 octombrie și 28 octombrie/10 noiembrie — 2/15 noiembrie. Cea de-a treia luptă s-a desfășurat în 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917. Legat de acest loc istoric, a rămas celebrul dicton „pe aici nu se trece”, al generalului Eremia Grigorescu.

sursa: epr.ro

Ultimele articole