Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat, în data de 1 noiembrie 2019, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, la Conferința anuală a preoților și preoteselor din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului.

Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarhul Hușilor în  biserica Sf. Ioan Iacob – Hozevitul” din Chișinău ( preot paroh Alexei Semionov).

În cuvântul de învățătură adresat preoților și tuturor celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a explicat criteriile pe care Domnul Hristos le-a enunțat în privința celor care vor să fie slujitorii Lui:

„Hristos însuși le spune, în mod explicit, celor chemați la misiune, care sunt criteriile de care ei trebuie să țină cont în această slujire de apostolat:

Primul criteriu, pentru oricine dorește să slujească, este cel legat de faptul că prin statutul său, prin menirea și vocația sa, slujitorul lui Dumnezeu este ca un «miel în mijlocul lupilor».

Cu alte cuvinte, a vorbi despre Dumnezeu, a-i îndemna pe oameni să își asume viețuirea în Hristos nu este un lucru foarte simplu, la îndemâna oricui.

Mai mult decât atât, slujitorul lui Dumnezeu, cel care face misiune, este ca un „mielul în mijlocul „lupilor”, adică inevitabil, prin misiunea noastră, suntem plasați într-un context ostil, potrivnic.

Aceste cuvinte le trăim mai cu seamă în vremurile noastre.

Sunt foarte mulți „lupi” care vor să Îl smulgă pe Dumnezeu din viața noastră, din sufletele noastre, să Îl exileze din lumea aceasta, să Îl arunce undeva încât să nu mai constituie pentru noi o referință fundamentală.

Mai ales noi, slujitorii lui Dumnezeu, trebuie să ne gândim că lumea în care suntem chemați să vorbim despre Hristos este o lume ostilă, o lume care va opune rezistență față de modul de viață pe care noi îl propovăduim, așa cum Hristos ni l-a descoperit în Evanghelie.

Un prim criteriu al misiunii slujitorului lui Hristos este să se pregătească că oricând va fi calomniat, disprețuit, batjocorit.

Noi trebuie să avem comportamentul „mielului”, adică să fim blânzi, să avem starea aceasta de pace lăuntrică, indiferent câți „lupi” s-ar năpusti asupra noastră.

Din nefericire, nu reușim să ne comportăm în felul acesta. Ne transformăm în „lupi” și sfâșiem, prin atitudinea și comportamentul nostru, sufletele semenilor”.

Preasfinția Sa a arătat că preocuparea principală a unui slujitor al lui Dumnezeu trebuie să fie eficiența misiunii sale:

„Al doilea criteriu este cel legat de faptul că noi nu trebuie să punem nimic mai presus de Hristos. Nimic din cele ce țin de lumea aceasta materială, chiar și cele care ne asigură traiul nostru de zi cu zi.

Nimic să nu fie interpus între slujirea noastră, apostolatul nostru, și Dumnezeu. Să nu condiționăm slujirea noastră, impunând taxe.

Așa ne transformăm în „prestatori de servicii religioase”, iar nu în apostoli.

Slujitorul lui Hristos trebuie să fie mai întâi preocupat de misiune și mai apoi celelalte vor veni de la sine, inclusiv cele ale traiului de zi cu zi”.

Totodată, Ierarhul Hușilor a arătat că preotul trebuie să fie cel care, în interacțiunile cu ceilalți, să aducă pacea și să poată rezolva conflictele interioare ale credincioșilor:

„Prin tot ceea ce facem și oriunde mergem, noi înșine să fim pacea pe care o răspândim oamenilor, care poartă cu ei înșiși atâtea conflicte, neliniști și atâtea stări de angosă și fărâmițare interioară.

Prin tot ceea ce facem, prin cele mai mici gesturi, prin toate faptele, să fim purtători de pace, să nu îi tulburăm pe oameni. Să nu fim, prin modul nostru de a ne comporta, o sursă de tulburare.

Nu putem să dăruim pace celor pe care îi slujim, dacă în noi înșine nu este această pace, starea de liniște interioară.

Nu putem dobândi pacea de care ne vorbește Hristos, dacă noi înșine nu ne străduim să o câștigăm.

Câștigăm pacea aceasta duhovnicească, evanghelică, dacă Îl avem permanent în fața ochilor pe Hristos. El este pacea desăvârșită. În El nu este nimic conflictual, nu este nicio ruptură sau frământare.

Este atât de important ca prin tot ceea ce facem noi, prin slujire, prin predică, prin faptele bune pe care le săvârșim, prin întâlnirile cu credincioșii, toate să poarte pecetea păcii lui Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat, în finalul cuvântului său, că cea mai mare provocare pentru slujirea preoțească este străduința de a vindeca sufletele oamenilor:

„Hristos ne spune că prima noastră preocupare și frământare interioară este să îi vindecăm pe oameni de neputințele lor. Apoi să propovăduim Împărăția lui Dumnezeu.

 Din păcate, în misiunea noastră, noi am inversat această ordine.

Ne este mai ușor să devenim misionari, decât să vindecăm neputințele, să vindecăm un suflet rănit, năpăstuit, un suflet care are nevoie, ca de aer, de dragostea noastră.

Cea mai grea lucrare a noastră este vindecarea sufletelor rănite ale oamenilor. Suflete rănite de neiubire, de invidie, de răutate, de calomnie, de dispreț și, mai presus de toate, de necredință.

Aceasta este chemarea fiecărui preot sau episcop, ca prin tot ceea ce facem noi, să vindecăm, să depistăm unde este instalată boala în sufletul omului, unde este virusul care destabilizează, care declanșează disfuncționalități în sufletul nostru.

Dacă omul este vindecat și nu mai poartă aceste răni ale păcatului, va putea să primească cuvântul lui Hristos în viața lui.

Dacă este bolnav de necredință, inima lui nu poate să fie disponibilă de a-L primi pe Dumnezeu.

Din păcate, atunci când vedem că cineva este răutăcios, necredincios, ne supărăm, ripostăm, ne pierdem răbdarea, considerăm că suntem jigniți, dacă persoana respectivă contrastează, prin ceea ce face, cu învățătura Bisericii.

Noi trebuie să avem atitudinea învățătorului, ce are răbdare cu copilul care nu știe încă să citească și să scrie sau nu a deprins încă dragostea de învățătură”.

În continuare, în sala mare de ședințe a Preturii sectorului Ciocana,  Părintele Episcop Ignatie a susținut conferința cu tema Familia preotului și problemele acesteia în contextual unei lumi secularizate”, după care a urmat partea interactivă, cu întrebări venite din partea auditoriului.

La final, s-a alăturat conferinței și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, care a mulțumit Preasfințitului Ignatie pentru prezență și receptivitate, asigurându-l de faptul că în Basarabia este foarte apreciat și așteptat și cu alte ocazii.

foto credit: mitropoliabasarabiei.md

 

Ultimele articole