Sâmbătă, 24 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat la ședința de investire a primarului municipiului Vaslui, domnul Vasile Pavăl, și a consilierilor locali.

Ierarhul Hușilor, însoțit de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi și de părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de Te Deum.

În mesajul transmis după depunerea jurământului  de către primarul ales și de către consilierii locali, Părintele Episcop Ignatie a făcut referire la datoria aleșilor de a pune interesul oamenilor și a comunității locale mai presus de interesele politice sau personale:

„Mulțumesc domnului primar pentru invitația de a participa la această festivitate și pentru că a ținut foarte mult să nu lipsească din bucuria acestui moment componenta spirituală, care este esențială pentru fiecare dintre noi.

Menirea noastră, fie că suntem sacerdoți, medici, dascăli, funcționari publici în administrația locală, județeană sau națională, este să ne punem în slujba semenilor noștri. Să o facem cât mai autentic, mai frumos și mai sincer.

Din păcate, așa cum foarte sugestiv spunea cineva, politica s-a transformat într-un «acid care dizolvă foarte multe solidarități» sau este un «eficient generator de ură». Este o realitate la care toți suntem părtași.

În general, urmăresc ședințele consiliilor locale din cele trei orașe și pe cele ale consiliului județean.

Am o doză de tristețe pentru că nu se depășesc anumite diferențe de opinie sau faptul că fiecare împărtășește o anumită opțiune politică, și fiecare să se pună, cu adevărat, în slujba binelui comun.

Cred că ar trebui, în tot ceea ce întreprindeți, să prevaleze interesul oamenilor, al comunității. Nici eu, ca episcop, sau preoții, nu facem nimic pentru noi, ci pentru semenii noștri.

Rogu-vă, nu vă lăsați domniți de zâzanie. Nu lăsați ca această zâzanie să domnească simțirile, inimile, deciziile și mintea dumneavoastră. Noi credem în acest principiu și îl aplicăm în Biserică.

Dacă veți ține cont de această deviză, cred că foarte multe proiecte pot fi duse la capăt, iar oamenii vor simți că le sunteți aproape.

Diferențele de opinie politică sunt secundare. Esențial este să fiți aproape de oameni.

Mulțumesc domnului primar, precum și foștilor și actualilor consilieri pentru că au susținut proiectele Bisericii. Vă rog să ne susțineți în continuare, pentru că sunt în slujba semenilor noștri.

Să dea Dumnezeu să îndepliniți tot ceea ce dezbateți, toate intențiile bune pe care le aveți și toate proiectele pentru orașul Vaslui.

Oamenii să simtă că îi reprezentați, cu adevărat, prin tot ceea ce faceți aici”.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit domnului Mircea Gologan, prefectul județului Vaslui, pentru atenția și susținerea acordate în perioada internării Preasfinției Sale în spital, în urma infectării cu noul coronavirus:

„Îi mulțumesc public domnului prefect, Mircea Gologan, pentru susținerea de care m-am bucurat în momentul în care am trecut prin molima aceasta.

Trebuie să o tratăm cu maximă responsabilitate, fără să fim panicarzi, dar nici negaționiști de serviciu. Este o realitate care face parte din viața noastră.

Îi îndemn pe preoți și pe credincioși să fie responsabili, mai ales că noi știm ce înseamnă să îți iubești aproapele. Nu este o metaforă faptul că sănătatea este un mare dar de la Dumnezeu.

Pe mine, personal, m-a ajutat foarte mult credința.

În cele paisprezece zile de spitalizare am avut o pace interioară extraordinară. Nu am avut momente de panică, chiar dacă simptomele nu au fost ușoare.

M-au ajutat credința și liniștea. Igienizarea minții este absolut esențială.

Am putut trece cu foarte multă ușurință, dar această putere nu era din mine, ca om, ci de la Dumnezeu”.