În după-amiaza zilei de vineri, 15 martie a.c., începând cu ora 17.00, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Episcopală din Huşi.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţia Sa a vorbit despre minunea săvârşită de Sfântul Mucenic Teodor Tiron, care a apărut în vis Patriarhului Constantinopolului, Eudoxie, învăţându-l cum să contracareze dorinţa perfidă a împăratului păgân Iulian Apostatul, de a-i face pe creştinii, aflaţi în prima sâmbătă a Postului Mare, să mănânce din alimentele jertfite zeilor păgâni, care se găseau în pieţele oraşului. De atunci avem tradiţia preparării colivei, după descoperirea făcută de Sfântul Teodor Tiron.

Totodată, Ierarhul Huşilor a explicat semnificaţia duhovnicească a acestui moment:

„Învăţăm din această minune a Sfântului Teodor Tiron să nu ne lăsăm inima şi mintea să se înfrupte din cele care sunt ale păcatului. Păcatul ne schimonoseşte sufletul. Să nu mâncăm din păgânătatea păcatului. El ne poate transforma în  oameni păgâni, ne poate face să ne comportăm ca şi cum Dumnezeu nu ar exista în viaţa noastră. Dacă Dumnezeu este iubire, nu poţi să te comporţi cu ură. Dacă Dumnezeu este pace, nu te poţi comporta cu mânie. Dacă Dumnezeu este lumină, nu poţi să ai chipul întunecat de păcatele pe care le-ai primit în viaţa ta. (...)

Adevărata finalitate a postului, adevărata lui împlinire este împărtăşirea cu Hristos. Noi postim ca să ne întâlnim cu Hristos în Sfântul Potir. Prin Împărtăşanie noi formăm Biserica cea vie.”

Reamintim că, în perioada Postului Mare, la Catedrala Episcopală din Huși, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite va fi oficiată în zilele de lunimiercuri și vineri, începând cu ora 17.00.

De asemenea, la îndemnul Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în bisericile parohiale, această slujbă va fi săvârșită în după-amiaza zilelor de miercuri și vineri.

Ultimele articole