Joi, 30 ianuarie 2020, la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, s-a desfăşurat în Iaşi a 17-a întâlnire lunară din cadrul Serilor de filologie şi hermeneutică biblică, prilej cu care a fost prezentată publicului revista „Horeb” a Episcopiei Huşilor.

Evenimentul a debutat cu o conferinţă susţinută de dr. hab. Florin Crîşmăreanu, editor şi traducător de texte patristice, cercetător la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În prezentarea intitulată Despre un sens uitat al Scripturii, invitatul a urmărit „hermeneutica euharistică” a Sfintei Scripturi în lumina scrierilor Sfinţilor Părinţi, plecând de la episodul tâlcuirii Sfintei Scripturi de către Hristos pe drumul spre Emaus şi arătând că hermeneutica biblică este o formă de comuniune cu Dumnezeu, Cel care descoperă înţelesurile Scripturii.

În continuare, prof. dr. Eugen Munteanu de la Facultatea de Litere, moderatorul reuniunii, a prezentat primul număr al revistei „Horeb”, recent lansată la Huşi. Domnia sa a felicitat echipa editorială condusă de Preasfinţitul Părinte Ignatie şi a evocat figura lui Heraclit pentru a sublinia faptul că omul sfinţeşte locul.

A urmat prezentarea volumului cercetătoarei Zamfira Mihail, Rezistenţa prin cultură în Basarabia (Secolul XIX), vol. I, Bucureşti, 2019, care, în ciuda vârstei înaintate, continuă opera tatălui domniei sale, preotul Paul Mihail, dând culturii române lucrări de o valoare neschimbătoare în trecerea timpului.

 

Serile de filologie şi hermeneutică biblică sunt organizate la sfârşitul fiecărei luni de Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” şi Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, fiind găzduite de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. (Iosif Camară - Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” Iași)

foto credit: Iosif Camară

Ultimele articole